Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Få anmälningar om katter och hundar i Dalarna leder till ingripanden

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 2018 har 390 anmälningar om hundar och katter kommit in till Länsstyrelsen Dalarna. Tolv av dem har lett till ingripanden som avlivning eller omhändertaganden.

På länsstyrelsen menar man att det finns flera förklaringar till att skillnaden är stor mellan antalet anmälningar och de faktiska ingripandena.

Uppgifter som SVT tagit fram från 19 av 21 länsstyrelser i Sverige visar att 87 procent av anmälningarna om hundar och katter aldrig leder till någon åtgärd. 11 procent av åtgärderna ledde till någon form av föreläggande, vilket bland annat kan betyda tvång om koppel och munkorg.

– Jag tycker att vi har bra resurser och väldigt bra personal som jobbar med det här. Sedan kanske man alltid eftersträvar mer resurser, men vi har ett gott flöde i arbetet, säger Maria Krantz enhetschef på Länsstyrelsen Dalarna.

Hon beskriver också att det ofta kan räcka med en underrättelse till en djurägare som blivit anmäld. Om djurägaren på egen hand vidtar en åtgärd som länsstyrelsen bedömer som trovärdig och tillräcklig, och det inte kommer några nya anmälningar, behövs ingen ytterligare åtgärd från länsstyrelsen.

Avlivning och omhändertaganden

Om en djurägare inte bättrar sig eller struntar i att rätta sig efter ett föreläggande kan länsstyrelsen trappa upp med ett så kallat vitesföreläggande. Skulle inte heller det hjälpa kan det bli frågan om omhändertagande och till och med avlivning av ett djur.

Bara 1,6 procent av fallen runt om i landet ledde till omhändertagande, där en ytterst liten del handlar om avlivning eller hundförbud. I Dalarna är motsvarande siffra 3 procent.

I videon: Hör enhetschefen förklara varför det är så stor skillnad på antalet anmälningar till länsstyrelsen och de ingripanden som görs.

SVT:s kartläggning

  • SVT har sammanställt länsstyrelsernas förteckningar när det gäller anmälningar enligt ”Lag (2007:1150) om tillsyn över hundar och katter”.
  • Sammanställningen omfattar 19 av 21 länsstyrelser (Blekinge och Gävleborg saknas). Insamlingsperioden är från och med andra halvåret 2018 fram till och med oktober 2022. Länsstyrelserna tog över ansvaret för tillsynen från Polisen i mitten av 2018.
  • Totalt inkom 17 671 ärenden till länsstyrelserna under perioden. Alla ärenden går inte att utreda, till exempel där det saknas uppgifter om hundägare. Det kan även komma in flera anmälningar som rör samma händelse. Dessa gallrades bort och kvar blev 11 481 ärenden som länsstyrelserna hade att hantera.
  • Dessa hanterbara ärenden fördelades i följande kategorier:

Föreläggande: Beslut enligt 8§ eller 9§ tillsynslagen, det vill säga brister i tillsyn. Då kan krav ställas på koppel, munkorg, betryggande inhägnad med mera. Här kan även vite förekomma. Det kan även gälla krav på märkning och registrering.

Omhändertagande mm: Majoriteten rör omhändertagande av hund eller katt, men kan även gälla avlivning, hundförbud, försäljning med mera.

Ingen åtgärd: Ärendet avslutas utan åtgärd och/eller att djurägaren informeras om vilka krav som ställs enligt tillsynslagen. Djurägaren kan ha vidtagit åtgärder så att inget föreläggande behövs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.