Kvinna som står och pratar framför länsstyrelsens byggnad i Falun, två vargar som står tätt tillsammans i en skog.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Caroline Dickson, Länsstyrelsen Dalarna hur många vargar som finns i Dalarna nu, och hur många vargar hon anser att länet borde ha ansvar för att förvalta. Foto: Anders Hansson/SVT, Heiko Junge/NTB/Scanpix/ TT

Länsstyrelsen om antalet vargar: ”Dalarnas ansvar ska minska för populationen i Sverige”

Publicerad

Länsstyrelsen i Dalarna vill minska antalet vargar i länet. Om förslaget till omfördelning accepteras av Naturvårdsverket kan licensjakten på varg komma att öka.

– Vi vill att Dalarna inte ska behöva ta lika stort ansvar för landets vargpopulation i framtiden, säger Caroline Dickson, chef för Länsstyrelsen Dalarnas viltenhet.

Finns fler i södra Sverige

Vargen rör sig i allt större utsträckning i södra Sverige. Naturvårdsverket vill därför se över nivån för hur många vargar det minst behöver finnas i de olika länen, och har därför begärt att länsstyrelserna ska komma med förslag om vad de anser lämpligt.

Länsstyrelsen Dalarna vill att deras ansvar för vargpopulationen i Sverige ska minska.

Senast den 1 mars 2024 ska länsstyrelsernas svar ha kommit in till Naturvårdsverket som sedan ska fundera över helheten. Målet är att fatta beslut om nya miniminivåer inför nästa vinter.

Tänker lika

Länsstyrelsen i Gävleborg är inne på samma tankar med en omfördelning av de olika länens ansvar när det gäller att uppnå det nationella målet med en livskraftig och frisk vargstam.

Någon exakt fördelning av minskningen i de mellansvenska länen är inte klar ännu. I norra Sverige däremot kommer vargar inte heller i fortsättningen att tillåtas på grund av renskötselområdena där.

I videon: Så många färre vargar kan det bli i Mellansverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.