Lars snickrar på framtida toner

Uppdaterad
Publicerad

Lars Eriksson från Sandviken har spelat fiol sedan han var liten men för några år sedan bestämde han sig för att ta sitt intresse till en ny nivå. Numera både bygger och renoverar han instrumentet.

– Det är ju ett hantverk på ett sätt. Och så finns ju den rätt viktiga dimensionen med det ljudmässiga också. Att det ska vara fint och låta bra, säger han.

Lars Eriksson fick möjlighet att gå som så kallad hantverkslärling hos fiolbyggaren  Anders Gill i Hudiksvall och efter ytterligare två år hos Michael Wallmo i Gävle har han numera sitt eget gesällbrev. Och den fiol han byggde som gesällprov hänger på en hedersplats i violinateljén i Bruket i Sandviken.

Både hans pappa och farfar spelade fiol, så folkmusiken har han fått med sig hemifrån. Men det handlar inte bara om folkmusik för Lars Eriksson, han brukar också spela i flera lokala rockband och i somras fick han hoppa in när Moneybrother behövde någon som spelade fiol.

– Det var speciellt naturligtvis även om jag spelat hela livet så har jag inte stått på de stora scenerna tidigare, så det var häftigt, berättar han.

För en fiolbyggare finns det en plats med särskild klang. Och efter att ha fått ett stipendium från Sandvikens kommun kan Lars Eriksson nu genomföra sin drömresa, till Cremona i Italien.

– Det är ju fiolbyggarnas huvudstad. Stradivarius kom ju från Cremona, liksom Guarneri och Armati. Det är ju som att fiolen härstammar därifrån. Cremona har ju en väldigt fin utställning så jag kommer att kunna få se många fina instrument.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.