Folkdräkten används ofta vid högtider eller andra festliga tillfällen, men för den som aldrig haft på sig en kan det kanske kännas lite ovant och obekvämt. Dräktsömmerskan Lina Odells mål är att uppmärksamma och modernisera den svenska folkdräkten – för att flera ska bära den.
– Jag är uppvuxen med folkdräkt. Min farmor och hennes tvillingsyster sydde mycket folkdräkter på 50-60-talet. Det var mycket symaskin, sicksack och slarv, men ändå folkdräkt, berättar hon i SVT:s kulturprogram ”Sverige!”
Bok om dräktvantar
I dag lever Lina Odell 70 mil söderut från Dalarna, i Norra Strö i Kristianstads kommun har hon sin ateljé. Vid sidan av sitt jobb som textillärare på en folkhögskola har Lina letat i arkiven på länsmuseet i Blekinge och där hittade hon broderade vantar. De resulterade nyligen i boken ”Broderade vantar” där hon vill inspirera fler att sy just dräktvantar.
– Vantar är en bra grej att börja med och man kan göra det själv. Det är mycket arbete, men det behöver inte betyda att det är svårt, säger Lina Odell.
Här kan du se hela reportaget om Lina Odell i kulturprogrammet ”Sverige!”