– Jag satt hemma hos vänner i Senegal och åt vad jag trodde var en köttgryta, men jag kunde inte placera vad det vad för kött. Men sen visade sig att det var cashewäpple, säger hon.
I klippet hör du Linnéa Falkinger berätta mer om vad ett cashewäpple är för något.
Restprodukt från cashewnötter
Cashewäpple är en restprodukt från produktionen av cashewnötter.
– Som färskt smakar det som en omogen banan och är lite svampig, som tillagad blir den mer sötsyrlig.
Nötterna skördas en gång per år och hållbarheten för ett färskt cashewäpple är mindre än 24 timmar efter att det fallit till marken.
– För varje liten nöt kastas 90 procent av cashewäpplet, i Afrika ruttnar i dag 16 miljoner ton bort av det här äpplet, berättar Linnéa Falkinger.
Alternativ till kött
Middagen hos vänner gav Linnéa idén att tillsammans med kvinnorna produktutveckla det förädlade cashewäpplet för att sen kunna sälja det som ett vegetariskt alternativ till kött i Sverige. Hon startade produktionen i Senegal och livsmedlet har nu funnits på marknaden i fyra månader.
– Vi vill skapa produktion i fler länder men även skapa arbetstillfällen här i Dalarna så som lager och kontor.
Linnéa startade upp sitt företag under pandemin. Det första året sysselsatte projektet 100 personer i Senegal, i år räknar hon med cirka 500 stycken.
Viktigt med hållbar produktion
Linnéa Falkinger har valt att satsa på att ge arbetslösa kvinnor jobb på fabriken och att stötta lokala projekt där odlingarna är.
– I framtiden tror jag att vår mat bli ännu mer växtbaserad och att de stora livsmedelsaktörerna på marknaden kan samarbeta med den lilla entreprenören för att nåt ut med sådana här produkter.
En ny rapport visar att Dalarna är bland topp tre i landet när det gäller livsmedelsinnovationer. Hör mer om det i klippet här nedan.