en man med skjorta och tröja står inne på ett kontor

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Kommer bli stor konkurrens om folk i arbetsför ålder” – hör Peter Möller beskriva hur Dalarna påverkas av att färre barn föds. Foto: SVT

Färre skaffar barn – så påverkar det Dalarna: ”Hård konkurrens om arbetskraft”

Uppdaterad
Publicerad

Barnafödandet har gått ner under flera år. Något som kan ge stor påverkan på flera områden i länet i framtiden, bland annat kompetensförsörjningen.

– Vi som arbetar med regional utveckling tittar mycket på hur arbetsmarknaden förändras. Hur många som föds i dag påverkar ju hur den ser ut om 20 år, säger Peter Möller som är samhällsanalytiker på Region Dalarna.

Barnafödandet lägsta på 50 år

Förra året föddes drygt 2500 barn i Dalarna. Men barnafödandet har gått ner under fler år. Under januari till september i år föddes det 1,5 barn per kvinna i Sverige. Det är den lägsta siffran på 50 år.

– Ingen vet säkert varför födslotalen går ner. Olika prognoser har spått att det kommer vända uppåt men det har inte skett än, säger Peter Möller.

2,1 barn per kvinna

För att upprätthålla den befolkning vi har i dag måste det födas 2,1 barn per kvinna. Men i dag är siffran alltså lägre än så.

– Vi måste vänja och anpassa oss till den situation vi är i nu för att hantera de utmaningar som kommer med det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.