fiskbiolog vid en älv

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här förklarar fiskebiologen Daniel Palm från SLU hur värmen påverkar fisken i Rotälven i Älvdalen. Foto: Johan Lundahl/SVT

Fiskebiologen förklarar – så påverkas fisken i Rotälven i Älvdalen av värmen

Uppdaterad
Publicerad

Harr och öring mår dåligt av den höga värmen och de låga vattenflöden som nu råder i många vattendrag. Enligt fiskebiologen Daniel Palm vid Sveriges lantbruksuniversitet finns en risk att kallvattensfiskar konkurreras ut av andra arter.

Daniel Palm är vid Rotälven för att följa upp ett pågående fiskevårdsprojekt. Han håller nu på att inventera resultatet av de över en miljon öringsägg som placerats i älven. Till sin hjälp har han en stor metallflotte med en roterande tunna mitt på, en så kallad roterande skruvfälla, liggandes i älven för att fånga in fisken så att han kan mäta och väga den.

– Öringungarna tar den här vägen på sin väg ut till Österdalälven. Förhoppningen är att de ska fortsätta ut till Siljan för att en dag komma tillbaka hit till Rotälven för att leka, säger Daniel Palm.

Torka, värme och brandrisk sommar 2023

Klimatförändringar påverkar fisken negativt

De återkommande varma somrarna påverkar fisken i Rotälven på ett negativt sätt. Harr och öring mår inte bra när tillgången till syre minskar vid högre temperaturer. Värmen gör också att tillgången till föda minskar eftersom vattennivåerna sjunker.

– Generellt kan man se att dessa kallvattensarters utbredningsområde minskar. Det är tydligast i södra Sverige där värmen påverkat öringen väldigt negativt. Men man ser även i fjällkedjan hur rödingen påverkas negativt av det varma vattnet, säger Daniel Palm.

Mer om harr och öring

Harr (Thymallus thymallus)

Harren är mer eller mindre allmänt förekommande i strömmande vatten norr om Dalälven. Förr använde samerna harren vid bland annat ostberedning och som läkemedel.

Öring (Salmo trutta)

Öringen är vanlig i kalla och syrerika vatten i hela landet. Öringen är en central art för olika satsningar på fisketurism.

Källa: Havs- och vattenmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Torka, värme och brandrisk sommar 2023

Mer i ämnet