porträttbild av Hanna Lundgren på länsstyrelsen Dalarna och en närbild av en hand som håller lustgas-behållare.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre frågor om lustgas: Varför är det farligt, hur märker man att ungdomar tar lustgas och vad kan man göra som vuxen? – Hanna Lundgren som jobbar med drogrelaterade frågor i Dalarna reder ut. Foto: SVT

Lustgas bland unga vanligare i Dalarna – så kan du agera som vuxen

Publicerad

Lustgas som berusningsmedel har blivit allt vanligare bland ungdomar och unga vuxna och de flesta av Dalarnas kommuner rapporterar att man hittat tomma behållare.

I nationella undersökningar har det visat sig att 17 procent av elever som går andra året på gymnasiet har testat lustgas.

Några risker med lustgas är skador på nervsystemet, ångest, psykos och ökad risk för blodproppar. Just nu pågår en statlig utredning om hur lagstiftningen för lustgas ska se ut. I väntan på att den utredningen ska bli klar har Läkemedelsverket, Folkhälsomyndigheten och länsstyrelserna fått i uppdrag att sprida information om riskerna.

Det finns allvarliga risker med lustgas

– Lustgas är väldigt oberäkneligt, det kan kännas ofarligt att andas in, men det kan slå väldigt olika. För vissa kan det få stora konsekvenser att använda enstaka gånger, medan andra kan använda många gånger utan att få några men. Men det finns allvarliga risker, säger Hanna Lundgren, samordnare på Länsstyrelsen Dalarna för bland annat alkohol- och narkotikafrågor.

I videon: Därför är det farligt med lustgas och så kan du agera som vuxen – Hanna Lundgren svarar på tre frågor om ungdomar och lustgas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.