• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Majbrasan dödsfälla för många djur

Uppdaterad
Publicerad

På valborgsmässoafton välkomnas våren med glädje, eldar och fyrverkerier. Men firandet kan innebära en tragedi för många djur – de skräms av raketerna eller bränns till döds i valborgsmässobålet.

Under vinter och vår lockar högarna av ris och kvistar till sig djur som letar efter sov- eller boplatser. Men när igelkottarna och fåglarna gör sig hemmastadda inser de inte att deras nya hem snart kan bli en dödsfälla. När eldarna sprakar på valborgsmässoafton är det ett stort antal djur som skadas eller bränns till döds.

– Det är tragiskt, när man redan tänt på och ser att det finns djur i brasan. Ibland har kattmammor fött ungar i rishögarna, säger Camilla Björkbom, förbundsordförande på Djurens Rätt.

För att ge djuren en chans att hinna undan är det bra att ruska om i riset innan man tänder på. Men för de djur som lyckas överleva brasan kan kvällen ändå bli jobbig när fyrverkerierna bränns av.

– De kan bli traumatiserade och chockade, säger Camilla Björkbom.

I Falu gruva häckar två berguvar. Därför har man i år beslutat sig för att fira utan fyrverkerier.

– Vi vill inte störa dem. Många tycker att det är jätteskönt, de kanske har skotträdda hundar, säger Anna-Lena Grusell som är ansvarig för valborgsprogrammet, till TT.

Djurvänligt valborgsfirande

* De stora rishögarna är inbjudande boplatser för igelkottar, fåglar, kattmammor och harpaltar.

* Det är viktigt att försäkra sig om att inga djur befinner sig i högarna innan man tänder eldarna. Det kan man göra genom att vända runt i riset med en pinne eller planka. Mindre mängder brasmaterial kan med fördel flyttas några meter för att ge djuren en förvarning om att något är på gång.

* Kontakta kommunen eller föreningen som anordnar valborgsmässofirandet och påpeka att rishögarna bör gås igenom så att inga djur behöver sätta livet till.

* Undvik fyrverkerier. Om det inte går är det bäst att försöka avfyra dem under en kort stund, och inte under hela kvällen.

Källa: Djurens Rätt (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.