snötäckta fjällstugor och politikern Hans Unander.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi kommer aldrig att klara de stora investeringar som krävs av oss” – hör Hans Unander om vad en avskaffad fastighetsavgift skulle innebära för Malung-Sälen. Foto: Patrik Qvicker/SVT

Malung-Sälen tar strid för att få behålla fastighetsavgiften – viktig för turistkommuner

Uppdaterad
Publicerad

Nu tar Malung-Sälen tillsammans med en rad turistkommuner i landet strid för att få behålla den kommunala fastighetsavgiften. De hävdar att inkomster på många miljoner är hotade, efter att ha fått signaler om att avgiften kan komma att tas bort.

– För vår del handlar det om 50 miljoner kronor. Vi är rädda för att det här ska försvinna, säger Hans Unander (S) kommunalråd i Malung-Sälen.

Den statliga Utjämningskommittén är mitt inne i jobbet att se över skatterna i kommunerna och regionerna. En översyn som ska vara klar i maj nästa år.

Alternativ till fastighetsskatt

Nu hävdar en rad små turistkommuner med många fritidshus men med få fast boende på orterna, att översynen hotar den kommunala fastighetsavgiften som varit ett viktigt tillskott de senaste 15 åren.

Det finns idag inget konkret officiellt förslag om att den kommunala fastighetsavgiften verkligen ska försvinna eller ersättas av en fastighetsskatt där pengarna går till staten, men det kommer politiska signaler både inifrån Utjämningskommittén och från riksdagen om att ett sådant förslag är på gång.

Kommuner samarbetar

Malung-Sälen, Borgholm och Härjedalens kommuner företräder en rad turistkommuner och går nu ut med ett upprop.

– Vi är oroliga för att det ska bli sämre när vi nu äntligen fick kompensation för alla de extra kostnader vi har som stor turistkommun, säger Ilko Cokovic (S), kommunalråd i Borgholms kommun på Öland.

– Vi måste lyfta farhågorna. Det här är ett välbehövligt tillskott för oss med få invånare, säger Lars-Gunnar Nordlander (S) kommunalråd i Härjedalens kommun.

Turistkommuner i upproret

Övriga kommuner bakom uppropet är: Strömstad, Orust, Tanum, Sotenäs, Lysekil, Falkenberg, Halmstad, Mörbylånga, Åre, Berg och Älvdalen.

Ytterligare några turistkommuner har tillfrågats om att vara med i upproret, men inte svarat. Bland annat Varberg, Västervik och Gotland.

Vad är fastighetsavgift?

Kommunal fastighetsavgift infördes 2008 och ersatte då den tidigare statliga fastighetsskatten.

Kommunal fastighetsavgift betalas till kommunen som bostaden står i

Till exempel småhus (villor/fritidshus/radhus), ägarlägenheter, hyreshus m. fl.)

Fastighetsavgiften för småhus med tillhörande tomtmark är 0,75 procent av fastighetens taxeringsvärde för 2023, men aldrig mer än 9 287 kronor (takbeloppet) per bostadsbyggnad.

Statlig fastighetsskatt betalas till staten för fastigheter som inte innehåller bostäder (t.ex. obebyggd tomtmark och industrifastigheter m. fl.)

Fastighetsskatten för obebyggd tomtmark är 1 procent av taxeringsvärdet för 2023.

Det finns en undantag från ovanstående (se Skatteverkets hemsida)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.