Två kvinnor sitter vid ett bord, en terdje kvinna står bakom de och tittar på en lapp som hålls upp

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Varje röst ska få en chans att bli giltig ” – Hör om de konstigaste valsedlarna som kommit in och så går det till när de svåra rösterna ska bedömas. Foto: Johan Lundahl/SVT

”Man har skrivit långa berättelser” – så går det till när de svåra valsedlarna ska bedömas

Uppdaterad
Publicerad

Valsedlar kan innehålla diverse konstiga saker. Ibland är de så märkliga att det är svårt att avgöra om de är giltiga. Därför finns en extra kontrollstation på länsstyrelsen.

– Vi ska göra en ärlig bedömning, säger Helle Bryn-Jensen, valansvarig på länsstyrelsen Dalarna.

Valsedlar och personkryss räknas i ett särskilt räkningsrum som ställts ordning på länsstyrelsen Dalarna. Här kontrolleras också de valsedlar som i vallokalerna konstaterats svåra att bedöma. Anledningen kan vara att både det ena och det andra som skrivs på valsedlarna.

”Man har skrivit långa berättelser och allt möjligt” – följ med till räkningsrummen och se hur bedömningen av tveksamma valsedlar kan gå till i klippet.

Så hanteras ogiltiga personröster

Det finns lägen då länsstyrelsen ska bortse från namnen på valsedeln och valsedeln bara räknas som en röst på partiet:

• Om väljaren kryssat för två eller flera kandidater.

• Om personröstmarkeringen kan ha gjorts maskinellt.

• Om ordningen mellan namnen inte framgår klart.

• Om det ligger två eller flera valsedlar i samma kuvert med samma partibeteckning men med olika kandidatlistor eller olika personröstmarkeringar.

• Om det för ett parti med anmälda kandidater i riksdagsvalet använts en av partiets namnvalsedlar, utan att något namn kryssats för med kandidater som är anmälda i en annan valkrets, eller från ett annat val, eller från ett tidigare val.

Källa: Länsstyrelsen Dalarna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.