Foto: SVT

Många förtroendevalda upplever hot och trakasserier i Ludvika

Uppdaterad
Publicerad

Många av Ludvikas förtroendevalda kommunpolitiker har upplevt hot och trakasserier och de allra flesta hoten kommer från den yttersta högerkanten. Det framgår av en ny rapport som Högskolan Dalarna gjort om de förtroendevaldas trygghet i Ludvika, som presenterades i dag.

Närmare 40 procent (30 av 77 ledamöter,) av de förtroendevalda politikerna som svarat på högskolans enkät har upplevt hot och trakasserier under den senaste mandatperioden. Det handlar om hotfulla SMS och mejl, påhopp i sociala medier eller att ha blivit fotograferade eller inspelade utan medgivande och så vidare.

Elva politiker har uppgivit att de utsatts för våld och skadegörelse som till exempel sparkar och knuffar.

– Det kan vara lite olika. Vi har till exempel en politiker som fått en lapp i brevlådan att han borde få nackskott. En annan fick ett foto av sig själv med något slags kryss i pannan i brevlådan, säger Liselotte Frisk, forskare Högskolan Dalarna.

Starka spänningar

Det är institutionen för interkulturella studier i Dalarna, vid Högskolan, som har utfört studien inom projektet ”Våldsbejakande extremism- lägesbild och handlingsplan för Ludvika kommun”. Rapporten konstaterar att hoten från högerkanten är vanligast, men att förtroendevalda upplever hot och trakasserier även från andra håll och att det finns starka spänningar mellan ytterkanterna.

– Det handlar inte bara om aktörer från de politiska ytterkanterna utan kan även vara vanliga medborgare som hotar och trakasserar. En SD-politiker hade till exempel fått en hamburgare i ansiktet när han var ute på stan, säger Liselotte Frisk.

Medan allianspartierna tycks få mindre hot , så är det värre för vänsterpartister, socialdemokrater och miljöpartister. Även NMR:s representant uppger sig ha blivit utsatt för hot, då från vänsterkanten.

Konsekvenser på personligt plan

Studien konstaterar att hoten får konsekvenser dels på det personliga planet då förtroendevalda upplever otrygghet i vardagen, och för demokratin då ledamöter tvekar att ta debatter och beslut för att undvika personliga konsekvenser.

Ett särskilt problem menar rapportörerna är att många av de upplevda hoten och våldet inte är kriminella i lagens mening och att polisanmälningar läggs ner. Det leder till en uppgivenhet och att den här typen av händelser osynliggörs.

– Det är svårt för rättssystemet att fånga upp det här. Ett exempel är att en politiker sitter och dricker kaffe vid ett bord och så kommer en person och bara skjuter över ett foto på skolan som politikerns barn går i. Det kanske inte är tydligt att något brottsligt har hänt men för en vanlig människa upplevs det som hotfullt, säger Tomas Axelson, forskare Högskolan Dalarna.

För att ta itu med problemen så föreslår rapporten att man tar initiativ för att förbättra samtalsklimatet mellan de politiska grupperingarna i fullmäktige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.