Från då till nu
Tre svenska ingenjörer som studerade system för elektrisk belysning i Tyskland och England bildade 1890 ett bolag som slutligen kom att heta Allmänna Svenska Elektriska Aktiebolaget (ASEA). ASEA kom att utveckla starkströmsöverföring över långa distanser. Detta möjliggjorde vattenkraft i hela Sverige.
ASEA slogs samman med det schweiziskt bolaget Brown Boveri 1988 och tillsammans bildade dom ABB. Idag är ABB ett av världens största företag inom elkraft och specialiserar sig på att tillverka system och lösningar för att transportera stark ström långa sträckor.
Se även: Så kan ABB:s stororder försörja en miljon hushåll med el.
Hela koncernen
Företaget ABB har sitt huvudkontor i Zurich. I Sverige arbetar närmare 9000 medarbetare inom ABB på 30 olika orter. Men i huvudsak är det Västerås och Ludvika som den största verksamheten finns i Sverige. Det svenska huvudkontoret ligger i Västerås, med verksamhet och researchcenter. De har cirka 4000 medarbetare.
I Ludvika arbetar runt 2800 personer. Här arbetar man nästan uteslutande med en av ABBs fyra divisioner ”Power Grids”. Power Grids är, enligt företaget, världens ledande leverantörer av kraft- och automationsprodukter, -system och servicelösningar från kraftgenerering till överföring och distribution av elkraft. Alltså tar de fram teknik, produkter och lösningar till elnätsbolag, elkraftsanläggningar, industrier, samt transport- och infrastruktursektorn.
Stora genombrott
1893 ASEA bygger första kraftöverföringssystemet för trefas i Sverige
1932 ASEA bygger världens första självkylande transformator
1953 ASEA blir världens första företag att tillverka syntetiska diamanter
1972 ASEA bygger det första kärnkraftverket i Sverige och därefter bygger företaget nio av landets 12 reaktorer.
1974 ASEA uppfinner de allra första industrirobotarna
1988 Företaget får sin första VD, Percy Barnevik. Idag är det styrelseordförande Peter Voser som är tillförordnad VD.
1999 ABB avvecklar kärnkraft och tågverksamheten och fokuserar på elkraft.
2000 ABB levererar världens förta högspända landströmsanslutning för att minska växthusgasutsläpp i Göteborgs hamn
2008 ABB levererar världens längsta undervattenskabel för högspänd likström. För att sammankoppla kraftnät mellan Norge och Holland.
2019 ABB:s verksamhet Power Grids har 2019 tilldelats en tresiffrig miljonorder i euro för att hjälpa till att bygga det högspända likströmsöverföringssystemet, som även kallas HVDC, för ett havsbaserat vindkraftverk.