De 58 lägenheter är utspridda på tre orter i kommunen: 18 i Vikmanshyttan, 38 i Långshyttan och två i Garpenberg. Det är lägenheterna i Långshyttan som är i mest akut behov av renovering.
– Varken vi eller Migrationsverket har gjort något större underhåll, så det är mycket att göra.
Långshyttan spås bli svårt
Det är också lägenheterna i Långshyttan som Erik Kristiansson menar blir svårast att hyra ut.
– Vikmanshyttan räknar vi få uthyrt ganska omgående, Garpenberg kan gå lite långsammare, men det är i Långshyttan som den största utmaningen kommer att ligga. Det blir inte lätt. Vi behöver göra ett stort arbete för att locka hit människor.
För Hedemorabostäder är det viktigt att lägenheterna hyrs ut. Annars riskerar de nuvarande hyresgästerna att åka på ökade kostnader.
– Och det vill vi helst inte.
Migrationsverket har inte underhållsplikt
Migrationsverket meddelar att de följer branschpraxis och har sedvanliga hyreskontrakt.
”Det innebär generellt att myndigheten ersätter kostnader för onormalt slitage och det kan ske under pågående förhyrning eller efter att avtalet har upphört”, skriver de i ett mejl till SVT Nyheter Dalarna.
De skriver också att de inte har underhållsplikt utan att det är respektive bostadsbolag som ska komma med en begäran om ersättning.
Kommunen har förståelse
Erik Kristiansson är inte bitter över Migrationsverkets agerande i frågan.
– Jag har förståelse för att de vill minska kostnader på det här sättet och det har varit en stor omsättning på personer som bott i lägenheterna, så det har gjort det svårt att hålla ner slitaget.
– Men jag har upplevt det svårt att kanske få ersättning för allt det vi velat.