Säters kommun har i år klarat sig relativt bra från översvämningar och effekterna av försommarens torka. Men kommunalrådet, Mats Nilsson (S), menar att klimatanpassningsarbetet måste ske kontinuerligt.
– Vi måste bli mer robusta för att möta det här vädret. Det är ju konstaterat att det är en klimatförändring, säger Mats Nilsson.
Dyrt att säkra vattensystem
Att säkra vatten och avlopp är en del stor och dyr del i Säters, likt många andra kommuners klimatanpassningsarbete. Trots ett samarbete med Borlänge kommun behöver kommunen statliga stöd för att modernisera sitt system menar Mats Nilsson.
– Våra avloppssystem är föråldrade. Vi måste ha en separering på dagvatten och avlopp. I Säters kommun skulle det kosta mellan en halv och en miljard kronor för att hamna i fas, säger han.
Har ni sökt statligt stöd gällande ert klimatanpassningsarbete?
– Nej, det har vi inte gjort. Vi bedömer att vi inte har samma typ av problem som till exempel Vansbro som måste bygga skyddsvallar och sånt. Men vi anser att staten bör gå in och stötta finansieringen av att upprusta vatten- och avloppssystemen, säger Mats Nilsson.
Mer pengar från staten
Sveriges kommuner och regioner, SKR, anser att staten måsta skjuta till mer pengar till kommunerna i deras arbete med klimatanpassning.
– Ska vi klara klimatet i framtiden så behövs det mer resurser, säger SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog.
Mellan 2015 till 2021 har Falun, Vansbro och Gagnef sammanlagt fått cirka 22,5 miljoner kronor i statligt stöd till förebyggande åtgärder mot översvämningar.