rektor Sara Sundh i Smedjebacken, och en polisbil framför Bergaskolan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det här påverkar eleverna i olika grad, så det krävs ett arbete från oss för att fånga upp oron” – Hör rektorn Sara Sundh om händelsen på Bergaskolan. Foto: Anders Hansson/SVT

Tre personer släppta efter misshandel på skola i Smedjebacken – polisen: ”Grovt brott”

Uppdaterad
Publicerad

De tre personer som suttit anhållna efter den misstänkta grova misshandeln på Bergaskolan i Smedjebacken släpptes under helgen.

Elever och lärare på högstadieskolan fick inrymmas i skolan i anslutning till händelsen.

Klockan 8.20 på fredagsmorgonen larmades polisen om misshandeln. Den skadade pojken i tonåren var elev på skolan och fördes till sjukhus, men kunde senare lämna.

Tre elever på skolan misstänktes för misshandeln och anhölls på fredagen, men släpptes dagen därpå, berättar kammaråklagare Malin Besson på måndagsförmiddagen.

”Misstankarna kvarstår”

– Man har hunnit göra utredningsåtgärder och hållit förhör med involverade personer, vilket gjorde att det inte fanns lika starka skäl att hålla kvar de, men misstankarna kvarstår, Malin Besson, kammaråklagare i Falun.

Varför rubriceras misshandeln som grov?

– Det tyder på att det kanske är någon form av tillhygge som använts, men vad vet jag inte, säger kommunpolisen Lars-Erik Karlsson.

Kommunen: Agerat föredömligt

En så kallad inrymning, där elever och personal stänger in sig i rum eller salar, hölls i tre timmar för att hålla eleverna i säkerhet och även möjlighet för polisen att säkra bevis.

– De uppsatta rutinerna har gjorts på ett föredömligt sätt, säger Matilda Kilström (S), ordförande i familj- och utbildningsnämnden som ansvarar för mediakontakten efter händelsen.

I videon: Hör kommunens Matilda Kilström (S) om hur Smedjebacken arbetar under helgen för att göra det tryggt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.