Delad bild – till vänster en person med röda naglar som sitter med sin mobiltelefon, till höger en bild på en man med grått och svarta glasögon

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det var skolan som larmade” – hör skolchefen Lars Kratz berätta mer om vad utmaningarna bestått av, så som brandincidenter på skolan. Foto: SVT, Sofie Lind/SVT

Mobiler förbjuds på högstadiet i Lima för att stoppa utmaningar på sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

Eleverna på högstadiet vid Ungärde skola i Lima, söder om Sälen, får inte längre använda sina mobiltelefoner under skoltid efter att utmaningar på sociala medier lett till bland annat bränder inne på skolan.

Utmaningarna började under vintern men eskalerade under våren, menar Lars Kratz som är skolchef i Malung-Sälens kommun.

Polisens teori är att bränder i skolan men även runt Lima kan kopplas till utmaningarna som varit på sociala medier – utmaningar som även sträckt sig till skolor i Vansbro kommun. Ett större informationsmöte har hållits med föräldrar i Lima och där mobilförbud nu införts på högstadiet, ett förbud som tidigare bara gällt låg- och mellanstadiet.

– Vi har också striktare hållning nu med att överhuvudtaget släppa iväg elever från klassrummet under lektionstid. Sen får vi utvärdera det och se om det blir ytterligare åtgärder, säger Lars Kratz.

Skolchefen: Svårt att hantera sociala medier

Informationsmötet var viktigt menar Lars Kratz då han ser att vårdnadshavare och skolan måste arbeta tillsammans med det som händer på sociala medier.

– Att man har en dialog om det åtminstone. Sen kanske inte barnen säger till direkt om det är något, men att man öppnar upp för en dialog som kan leda till att man får veta vad de verkligen har i telefonen.

Kommer ni i skolan arbeta mer förebyggande framåt med sociala medier?

– Det är svårt att hantera de sociala medierna för de lever sitt eget liv. Men information, källkritik och vara vaken om vad som sker på sociala medier är viktigt, säger Lars Kratz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.