Medarbetare på Håbo kommun.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi behöver hjälpas åt tillsammans. Det är det som är det viktiga” – hör beredskapssamordnaren berätta i klippet om brottsbekämpningen i Håbo kommun. Foto: SVT/Elsa Sandin

Klotter, stöld och utmaningar i sociala medier: ”Viktigt att vi hjälps åt”

Uppdaterad
Publicerad

Klotter, stöld och utmaningar på sociala medier. Det är några av anledningarna till att Håbo har tredje flest anmälda brott i Uppsala län.

– Vi är medvetna om att vi har många anmälningar, men vi har också sett en minskning sedan vi började jobba mer systematiskt och kunskapsbaserat, säger Sandra Davies, beredskapssamordnare i Håbo kommun.

Håbo hade under 2022 flest fall av skadegörelse i hela länet – 980 anmälningar per 100 000 invånare. Det kan jämföras med länets mest folktäta kommun, Uppsala, som hade 649 anmälningar per 100 000 invånare, enligt statistik från Brå.

– Det är jätteviktigt att vi hjälps åt med det förebyggande arbetet, allt från polisen till näringslivet till privatpersoner, säger Sandra Davies.

SVT Uppsala har gjort en kartläggning av kommunernas brottsförebyggande arbete. Deras svar är sammanfattade nedan.

Kommunernas svar

Enköping kommun: Inget svar på grund av semestertider.

Heby kommun: “För att få bästa effekt av det förebyggande arbetet strävar kommunen efter att fokusera på viktiga skyddsfaktorer såsom fullföljd skolgång, goda föräldra- och barnrelationer samt en meningsfull fritid.”

Håbo kommun: “Kommunens brottsförebyggande arbete syftar till att främja trygghet och hälsa hos invånarna genom exempelvis social-/situationell prevention, tidiga insatser, utformning av miljö och en bred samverkan både internt och externt.”

Knivsta kommun: “Kommunen har sedan tidigare väl fungerande samverkan, forum och arbetsformer vad det gäller det brottsförebyggande arbetet. Varje vecka tar vi fram en lägesbild där ett tjugotal aktörer rapporterar in händelser under den gånga veckan och även framåt.”

Tierp kommun: “Formellt sett medför lagen nya uppgifter men kommunen har länge/alltid arbetat med brottsförebyggande uppgifter och brottsförebyggande effekter.”

Uppsala kommun: “Brottsförebyggande handlar om såväl sammanhang och aktiviteter som hur platser är utformade, för att minska möjligheterna för brottslighet. Vi har en ganska god lägesbild och goda förutsättningar att anpassa den.”

Älvkarleby: Inget svar.

Östhammar kommun: “Vi har tidigare genomfört trygghetsvandringar i våra tätorter, tillsammans med polis och allmänhet för att bl.a. identifiera [...] åtgärder som skulle kunna öka tryggheten för våra invånare. Vi har ett tryggt lokalsamhälle och vår ambition är att bibehålla detta.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.