Två personer läser ett papper på en solig gata.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör sjuksköterskestudenterna Malin Häggkvist Frempong och Hanna Kalldin, två av initiativtagarna till namninsamlingen. Foto: Lina Yakoub / SVT

Akademiska sjukhuset under press – 550 blivande sjuksköterskor ställer ultimatum

Uppdaterad
Publicerad

Över 550 blivande och nyutexaminerade sjuksköterskestudenter har skrivit under ett kravbrev rörande lönerna på Akademiska sjukhuset. Uppfylls inte kraven, vägrar de ta anställning på sjukhuset.

– Det måste ske en förändring, säger Hanna Kalldin, en av initiativtagarna.

Studenterna som har skrivit under brevet kommer från 22 lärosäten runt om i landet, och kräver att få så kallade rimliga första löner vid anställning på Akademiska sjukhuset.

– Med det menar vi en lön som motsvarar sjuksköterskans kompetens, vår universitetsutbildning och vår legitimation och den efterfrågan som finns, säger Malin Häggkvist Frempong, en av initiativtagarna.

Krav på löneförhandling

I brevet skriver de även att lönen ska vara förhandlad, individuell och anpassad efter den potentiella medarbetaren.

– Enligt kollektivavtalet har vi rätt till en differentierad och individuell lönesättning och till en löneförhandling. Men så som det ser ut på Akademiska sjukhuset idag får vi inte det, säger Hanna Kalldin.

Uppfyller inte Akademiska sjukhuset kraven har de 553 blivande och nyutexaminerade sjuksköterskorna kommit överens om att inte ta anställning på Akademiska sjukhuset.

Inte fått svar

Akademiska sjukhuset och region Uppsala har ännu inte svarat på brevet. I ett mejl till SVT Uppsala skriver de att ett svar är att vänta i slutet av denna vecka, eller i början av nästa. Regionen och Akademiska sjukhuset vill inte ställa upp på en intervju med SVT eller lämna en kommentar innan de har svarat på brevet.

I klippet: ”Det har gjorts liknande försök att påverka lönen tidigare, varför tror ni att det här kan få effekt?”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.