Under ungefär sex år har vårdcentralen haft en strategi för kompetensförsörjning som bland annat bygger på att ta emot ST-läkare och prioritera handledningen. Det arbetet har intensifierats de senaste åren. Något som tar både tid och resurser och Eva Nordin Olsson har förståelse för att det kan vara svårt att få till på alla vårdcentraler.
– Jag tror att alla vårdcentraler i både Dalarna och Sverige har det väldigt tufft, är väldigt trötta efter pandemin och har en vårdskuld efter den. Då kan det vara svårt att erbjuda en bra arbetsplats och få tid till detta.
”Har en bättre kontinuitet”
Tack vare sin strategi är Mora vårdcentral sedan ett år tillbaka inte längre beroende av hyrläkare.
– Under långa perioder hade vi stafettläkare varje vecka. Nu har vi en bättre kontinuitet för patienterna och en bättre arbetsmiljö.
I dag har Mora vårdcentral sex ST-läkare anställda.
– Det är bra att läkarrekryteringen ser bra ut men det löser inte allt. Nu hoppas vi kunna göra något motsvarande för att få en hållbar sjuksköterskebemanning, säger Eva Nordin Olsson.
Vägen till att bli specialistläkare
Läkarprogrammet är sedan 2021 6 år.
Efter avslutade studier kan personen ansöka om att göra AT, allmäntjänstgöring. Under AT:n ska man arbeta minst 18 månader.
Efter att allmäntjänstgöringen är slutförd arbetar man som legitimerad läkare och har då möjlighet att söka en ST-tjänst, specialiseringstjänstgöring.
Minimitiden för ST är 5 år och 6 månader och ska inledas med en bastjänstgöring, BT, som är gemensam för alla specialiteter, i minst 6 månader.
Källor: Socialstyrelsen och framtid.se