Hennes sambo kom i handbojor till tingsrätten misstänkt för att ha strypt Marie till döds ett och ett halvt år tidigare och grävt ner hennes kropp direkt utanför deras hus, på tomten.
Tingsrättens dom kom i maj 2004 och det blev livstids fängelse för mord. Men sambon som fortsatte att neka överklagade domen och bytte advokat. Den nye advokaten, Per Borgblad, begärde att hans klient skulle släppas på fri fot.
– Därför att han är oskyldig till mordet.
Men åklagaren Olle Sohlberg var hela tiden övertygad om att det var sambon som var den skyldige.
Försvaret försökte dock så tvivel i Sohlbergs åtal, bland annat med ett spektakulärt tejptrick inför rätten, som skulle förklara hur sambons fingeravtryck hade hamnat på en bit tejp, som han använde för att förpacka Maries döda kropp.
– Det kan inte uteslutas att det är inte är frågan om ett annat händelseförlopp, en annan gärningsman, sa Per Borgblad.
Men Svea Hovrätt avfärdade de tvivlen och fastställde tingsrättens livstidsdom för mord, trots att sambon hela tiden fortsatte att neka till brott.
– Jag tycker att Maries mördare har fått det straff han ska ha, sa Olle Sohlberg efter hovrättsdomen.
Tre veckor senare erkände sambon att han hade tagit livet av Marie, ett erkännande som följdes av ett överklagande till Högsta Domstolen, för att få straffet mildrat. Men HD meddelade att man inte skulle ta upp fallet till ny prövning och därmed fastställdes hovrättens dom. Därefter tog sambon tillbaka sitt erkännande.
Vännerna som kände Marie Samuelsson hedrade hennes minne genom att anordna en dragracingtävling – Marie Memorial Race. Det var vännerna i motorklubben SHRA som arrangerade tävlingen för att dra in pengar till stöd för misshandlade kvinnor. 134.000 kronor fick klubben in – pengar som gick till en ny kvinnojour i Vansbro.
Marie Memorial Race har fortsatt att samla in stora pengar genom åren till förmån för utsatta kvinnor.