Hos Svenskt Näringsliv slår man nu larm om att brottsligheten som drabbar företag är omfattande, kostar mycket pengar och tar mycket tid i anspråk.
Polisen menar att de rycker ut och försöker utreda alla brott, men vissa brott är mycket svåra att utreda och ibland tvingas de därför prioritera.
– Vi jobbar mycket med den grövre kriminaliteten, ungdomar som dragits in i kriminella gäng till exempel, så ibland tvingas vi till prioriteringar när det gäller brott, säger Mats Lagerblad, kanslichef vid polisen Dalarna.
Mörkertal när brotten inte anmäls
Enligt polisen har antalet anmälningar av brott inte heller ökat i motsvarande grad som Svenskt Näringsliv beskriver att själva brotten ökat. Skillnaden kan enligt Svenskt Näringsliv förklaras av att företagen inte längre anmäler inträffade brott i samma utsträckning som tidigare, och att det då uppstår ett mörkertal.
Statistik från polisen visar till exempel att antalet anmälningar om bedrägerier mot företag i polisregion Bergslagen minskat rejält under förra året.
Önskar bättre dialog
Enligt Svenskt Näringsliv anser många företagare att de inte får den respons de hoppats på hos polisen, och då kan de tröttna på att polisanmäla de brott som inträffat.
– Vi skulle vilja se en bättre dialog med polisen, att polisen verkligen kommer när det skett ett brott och att företagarna kan få tips om hur man ska skydda sig mot den typ av brott som de drabbats av, säger Henrik Navjord som är regionchef på Svenskt Näringsliv i Dalarna.
Hör i klippet hur polisen hanterar de brott som anmälts av företagen och var svårigheterna är som störst.
anmälda bedrägerier mot företag i polisregion Bergslagen
2023 – 1785 anmälningar
2022 – 3478
2021 – 3712
Källa: Polisen