Den snörika vintern riskerar att leda till en myggrik sommar. Hör myggbekämparen och forskaren Jan Lundström berätta om läget. Foto: TT

Myggbekämparen om årets midsommar: Blir ett helvete

Uppdaterad
Publicerad

Den snörika vintern orsakar inte bara problem i form av översvämningar. Pölarna som bildats i skogsmarker efter snön och vårflodens framfart har gett mycket goda förutsättningar för myggen.

– Det är gott om småpölar så det kommer med största sannolikhet att bli mycket mygg, säger Jan Lundström, verksamhetsledare på Biologisk myggkontroll, som har hand om myggbekämpning i nedre dalälvsområdet.

I nedre dalälvsområdet har översvämningsmyggor varit ett återkommande problem länge. Men i år kan det bli myggrikt även på andra håll, då förutsättningarna för så kallade skogsmyggor är mycket goda.

Myggplågan vid nedre Dalälven

Behöver bara pölar

Skogsmygglarverna kräver i stort sett bara pölar för att trivas, till skillnad från översvämningsmyggor, som är mer kräsna när det gäller förhållanden för larvtillväxten och hur mycket mygg det blir.

– Det beror helt på markform, vegetation och var honorna lagt ägg tidigare år, säger Jan Lundström, som just nu jobbar med den sedan många år sedvanliga bekämpningen av översvämningsmyggor.

”Varje översvämning är unik”

Det faktum att översvämningsmyggor kräver mer av sin omgivning gör att det trots en kraftig vårflod inte behöver bli mycket översvämningsmygg.

– Varje översvämning är unik, vi får se hur mycket myggor det blir när vi vittjar fällorna om några veckor, säger Jan Lundström.

Återkommer inte

I skogarna däremot talar oddsen för att mängder av skogsmygglarver nu väntar på att bli flygfärdiga.

– Det blir väl till vid midsommar som det blir ett helvete, säger Jan Lundström.

Han räknar med att skogsmyggorna kommer att orsaka problem till juli. Medan översvämningsmyggor kan återkomma år efter år där det varit blött, gör dock inte skogsmyggorna det.

Stickmyggor

De svenska stickmyggarterna kan indelas i 10 ekologiska grupper. Grupptillhörighet beror på var de lägger ägg, hur de övervintrar, vilka djur de suger blod från och hur många generationer de har per sommar.

Två av grupperna som ofta nämns är skogsmyggor och översvämningsmyggor.

Skogsmyggor lägger ägg på marken och förekommer bara i en generation per år. De  De är mest aktiva om kvällarna och håller sig nära larvmiljöerna.

Översvämningsmyggor lägger ägg på fuktig mark och äggen överlever i många år. Flera generationer kan förekomma under en sommar. De är aktiva mitt på dagen och kan flyga över 10 km för att hitta blod.

Källa: mygg.se/Biologisk myggkontroll

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Myggplågan vid nedre Dalälven

Mer i ämnet