Nu öppnar närakuten vid Ludvika lasarett

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagmorgonen öppnar den nya närakuten vid Ludvika lasarett. Beslutet om att öppna togs för ungefär ett och ett halvt år sedan och 30 personal ska nu turas om att se till att de som bor i Västerbergslagen ska slippa åka till Falun med skador som inte är fullt så akuta.

De prognoser som ansvariga gjort visar på att den nya närsjukvårdskliniken kan räkna med många besökare. Samtidigt blir det färre ambulanstransporter till Falun när det nu finns möjlighet till röntgen och labbanalyser i Ludvika.

– Vi har ”drop in” öppet för akuta åkommor dygnet runt. Vi tar hand om alla i prioriteringsordning, vilket betyder att en patient som visar tecken till att snabbt kunna försämras tas om hand före den som inte försämras av att vänta. En person med svårare sjukdom får alltid hjälp före en person med en lindrigare åkomma, oavsett vem som sökte först, säger Andreas Dicander, verksamhetschef.

Närakuten i Ludvika

Makarna Inga och Bosse Hedqvist var med och demonstrerade mot att Landstinget Dalarna en gång lade ner akutmottagningen vid Ludvika lasarett och som nu tycker det är bra att närakuten där öppnas.

– Vi är väldigt väl behandlade i Falun, men enklare grejer kan man ta i Ludvika, säger de.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Närakuten i Ludvika

Mer i ämnet