Resterna av de oljefat som någon dumpat i Dalälven för ganska länge sedan. Nu har faten rostat och mycket av den giftiga oljan har läckt ut i Dalälven. Foto: SVT/ Anders Hansson

Nästan tre ton olja läckt i Dalälven

Uppdaterad
Publicerad

Närmre tre ton olja kan ha läckt ut i Dalälven, enligt Leksands kommun. ”Det är jättestora mängder” säger kommunchefen.

Leksands kommun har nu plockat upp totalt 57 mer eller mindre sönderrostade fat, med rester av olja, ur Österdalälven vid bron i Insjön, rapporterar P4 Dalarna. Vart och ett av faten rymmer 200 liter.

– Tunnorna har varit i mer eller mindre dåligt skick och runt 20-25 procent har läckt ut i älven. Så det är jättestora mängder, säger Åke Sjöberg, kommunens samhällsutvecklingschef, till radion.

De första tunnorna upptäcktes förra sommaren då frivilliga dykare sökte i vattnet under kommunens älvstädningskampanj. Därefter har ytterligare tunnor hittats.

Misstänkt miljöbrott

Leksands kommun är övertygad om att någon har dumpat tunnorna och lämnade i höstas in en anmälan till polisen om miljöbrott. Bedömningen som gjordes då var att tunnorna legat i vattnet mellan 10 och 30 år.

Analyserna av innehållet i tunnorna är inte klara, men av allt att döma rör det sig om någon slags olja och möjligen andra kemikalier, skriver kommunen på sin hemsida.

LÄS MER: 29 oljetunnor har hittats i Österdalälven

Hur oljan påverkat och skadat miljön är inte känt. Någon direkt påverkan har inte konstaterats.

”Olja är definitivt inget man vill ha i vattnet. Spillolja och hydraulolja är de giftigaste oljorna vi har. Det finns många kemikalier och ämnen i den här oljan som inte kommer att brytas ner, utan finnas i miljön för alltid och givetvis kan det påverka både fisken och växtligheten i älven” säger Åke Sjöberg i ett pressmeddelande på kommunens hemsida.

Dalälven flyter förbi Leksand och Insjön vidare genom Borlänge och i vattendragen vid Färnebo, Älvkarleby och mynnar därefter ut i Östersjön.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.