Nasteho Mohamed har gått i skolan i Sverige och lärt sig att alla är lika värda och att kvinnor och män har samma rättigheter. Men hon säger att samma klanstruktur och kvinnoförtryck som hon levde med i Somalia, även finns i Borlänge. Det här tog hon gråtandes upp i en Facebook-video nyligen. En svensk-somalisk medieprofil sände sedan en intervju med henne på sociala medier. Även Dalarnas Tidningar har rapporterat om detta.
Händelsen har väckt starka känslor bland landsmän. En del tycker att hon svartmålar hela gruppen.
Men det är inte syftet, säger 22-åringen som är medlem i Centerpartiets ungdomsförbund. Däremot vill hon ha en mer öppen debatt om de konservativa strukturer som finns bland en del landsmän, i bland annat Tjärna Ängar i Borlänge.
– Somalier är mitt folk och jag älskar dem, men jag tillåter inte att man förtrycker kvinnor.
Skura toaletten
Det som tände gnistan att öppet ta ställning var en händelse i den somaliska föreningen UMIS lokaler i Tjärna Ängar i Borlänge. Inför en flytt till nya lokaler ville hon hjälpa till, men en man ska ha uppmanat henne att gå hem och komma tillbaka senare för att skura rent toaletten. Det var något att göra för en kvinna. Enligt henne var det ett av flera exempel hon upplevt inom föreningen som hon anklagar för att styras av klantänk och konservativa normer.
UMIS uppger att den enskilda händelsen i lokalen utreds, men tillbakavisar övriga påståenden och menar att inte hela föreningens verksamhet ska svärtas ner.
UMIS välkomnar debatten
Föreningens ordförande Abdullahi Sheikh Ali dementerar anklagelsen om att klantillhörigheten styr vilka som bestämmer. Han säger att alla är välkomna och att föreningen arbetar för att stärka allas inkludering.
Det positiva som kan komma av debatten är en mer öppen diskussion om synen på kvinnor, menar han.
– Det är jätteviktigt att man debatterar de här frågorna, säger han.
Har förlorat allt
Att Nasteho Mohamed så öppet diskuterar dessa frågor välkomnas inte av alla. Landsmän som normalt brukar hälsa på henne, gör det inte längre.
– Men jag får prata nu för jag har redan förlorat allt jag har kvar. Jag har förlorat min familj, jag har förlorat min släkt, bara för att jag har gått min egen väg.
Varför är det viktigt att lyfta de här frågorna?
– För det som hänt mig, kommer att hända andra kvinnor.
Har du mer att berätta? Tipsa vår reporter
Klansystemet
De somaliska klanerna är uppdelade i underklaner och ännu mindre grupper ned till familjenivå. Medlemmarna anser sig härstamma från en gemensam anfader och de flesta somalier kan räkna upp verkliga och mytiska förfäder många generationer tillbaka. Inom varje släktbaserad grupp förväntas medlemmarna hålla ihop mot yttervärlden, men det behöver inte betyda att de håller sams inbördes.
Klansystem finns i många länder till exempel i Palestina, Irak, Jordanien, Libyen, Afghanistan och på Balkan.
Källa: Utrikespolitiska institutet