en behandling på en skönhetsklinik med kund och sjuksköterska.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Det här borde Ivo göra för att komma åt mörkertalet enligt sjuksköterskan Nena. Foto: Greta Hansson Vikström/SVT

Klinikägaren om oseriösa aktörer i branschen: ”Fullständigt omänskligt”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt svensk lag ska alla som utför estetiska injektionsbehandlingar med exempelvis botox och fillers vara registrerade hos Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). De som gör behandlingarna måste även vara legitimerad sjuksköterska, tandläkare eller läkare. Men alla väljer inte att registrera sig.

– Det är tråkigt och farligt, och går ut över kundernas säkerhet, tycker Nena Drustinac som får ta emot felbehandlade kunder på sin skönhetsklinik i Falun.

Lagen infördes den 1 juli 2021 och sedan dess har totalt 1642 kliniker runt om i landet registrerats hos Ivo, däremot finns ett mörkertal i Sverige, på företag som inte registrerar sig.

”Fullständigt omänskligt”

Nena Drustinac äger en skönhetssalong i Falun. Hon är legitimerad sjuksköterska och arbetar även deltid på Falu lasarett. Hon har utfört estetiska injektionsbehandlingar i 13 år och berättar för SVT Nyheter Dalarna att det finns företag i länet som är oseriösa.

– Många utför behandlingar utan legitimation. Det är fullständigt omänskligt, säger hon.

Allt mer populärt med injektionsbehandlingar

Samtidigt har intresset för injektionsbehandlingar med till exempel botox och fillers ökat. Antalet behandlare som var registrerade hos Ivo i slutet av 2022 har ökat jämfört med antalet registrerade i slutet av 2021, enligt statistik från Ivo. Det gäller både nationellt men också i Dalarna.

I slutet av 2021 var det 15 registrerade behandlare i Dalarna och året efter var tio fler registrerade. I hela landet har antalet ökat med närmare 300 stycken.

I klippet: ”Det är fruktansvärt” – hör skönhetsklinikens ägare om oseriösa i branschen.

Vad har du för erfarenhet av skönhetsbehandlingar?

Pinnat inlägg

Tack för era kommentarer! Nu stänger vi chatten, men det går bra att maila till dalarna@svt.se om du har tips på ämnet.

Pinnat inlägg

Chatta med oss!

Vad tycker du om skönhetsbehandlingar? Berätta för oss här i chatten.

En skönhetsklinik i Falun med en kund och en behandlare
Greta Hansson Vikström/SVT

Bry er inte • Varför görs de inte kontroller ,liksom de de gör på krogar kassa koll och registrering. Sen upp till alla att göra vad de vill med sig själva.

Det är just det som är problemet, att det finns ett mörkertal över de kliniker som inte registrerat sig hos Ivo, så det är svårt att kontrollera exakt alla. /Greta, reporter

Jenna • Vill folk förstöra sina kroppar och se ut som att en 3åring har ritat deras id-foto, så får de väl göra det, men också stå för det själva när det inte går som de hade tänkt. Vansinne att belasta vården än mer, och tycka det ska betalas för dem.

Alice • Upprörande att läsa att så många tycker att den som skadas av sin behandlare själv ska stå för kostnaderna för att åtgärda skadan.
En privat klinik bör själv ha försäkringar och garantier som täcker kostnader för att åtgärda fel, och det bör vara upp till patienten att välja annan klinik för att åtgärda felet om förtroendet är skadat.

Cruella • Gå i terapi i stället för att göra ankläppar!

Emelie • Tragiskt vilka signaler såna här ingrepp sänder till våra fina barn och unga - du duger inte som du är, utseendet är det viktigaste och yta är det som definierar dig som person. BLÄ!

Ester • Jag tycker det är vidrigt fult och jag tycker synd om folk som gör det, för de verkar inte förstå sitt eget bästa- och framför allt har de missat det fina med att vara ett original.

Malin • Jag gjorde en plasmage ögonlock såg ut som en panda i flera dagar och nej det hjälpte inte, efter 1v såg jag ut som vanligt

Anna • Jag har låtit operera brösten: inplantat och lyft. Efter att ha ammat tre barn i sammanlagt sex år ville jag återskapa en mer kvinnlig figur. Inget som helst konstigt, och är mycket nöjd med resultatet.

Angående att ev. biverkningar ska bekostas ur egen ficka så håller jag definitivt inte med. Det valfria med skönhetsoperationer kan jämföras med det valfria att åka skidor eller fortkörning eller låta tatuera sig Händer det oförutsedda ska den offentliga, skattefinansierade vården självklart erbjuda vård på lika villkor.

Inför och efterlev en ännu hårdare reglering av kliniker för att minimera riskerna istället: lite som skidhjälm, säkerhetsbälte, och naturligare tatueringsfärger.

Olivia Sidenström • Jag förstår inte hur man vill förstöra sitt utseende frivilligt och även betala för det. Det är så fruktansvärt fult med dessa ankläppar och botox och fillers. Vad är de för fel på folk ? Jag skulle aldrig låta någon spruta in något i mitt ansikte.

Boe • I ett kapitalistiskt samhälle där allt är reducerat till varor, inklusive kroppsdelar, och människan blivit sitt eget varumärke är kanske inte fenomenet kroppskorrigering konstigt. Men en kunde önska att de som utsätter sig för detta vore lite mer medvetna och klokare. Det blir ju inte ens "snyggt", snarare komiskt t ex ankläppar.
Om man nu väljer att utsätta sig för ingreppen får man nog stå sitt kast. Orimligt att skattemedel ska gå till att rätta till misstagen som verkar vara vanliga.
För övrigt är jag trött på att läsa snyftreportage om misslyckade skönhetsingrepp!

Så många är registrerade att utföra injektionsbehandlingar:

Sverige:

2021: 1353

2022: 1613

Dalarna:

2021: 15

2022: 25

Registrerade skönhetskliniker i Dalarna 2022:

• 10 kliniker i Falun

• 5 kliniker i Avesta

• 6 kliniker i Borlänge

• 2 kliniker i Mora

• 2 kliniker i Hedemora

• 1 kliniker i Säter

• 1 kliniker i Rättvik

Källa: Inspektionen för vård och omsorg (Ivo)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.