Delad bild – till vänster en kvinna med grått hår och rosa linne, till höger en bild på ett svart hus där tomten är översvämmad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så kan du minimera riskerna för skador vid översvämningar – starta videon för att höra tips från Maria Gustavsson Sjölin på Dalarnas försäkringsbolag. Foto: Niko Ago/SVT, TT

Notan efter skyfallet i Hedemora: Tio miljoner kronor till skadade fastigheter

Publicerad

Det har gått två veckor sedan ett plötsligt skyfall orsakade översvämningar i Hedemora. Nu står det klart att kostnaderna blir stora. Enbart Dalarnas försäkringsbolag uppskattar att omkring 10 miljoner kronor kommer att behöva betalas ut till drabbade fastighetsägare.

Mellan 70 och 80 skadade fastigheter i det översvämningsdrabbade området har rapporterats in till försäkringsbolaget hittills.

Täta tak och golvbrunnar

De flesta skadorna täcks av försäkringen, men det finns viktiga undantag. Maria Gustavsson Sjölin från Dalarnas Försäkringsbolag betonar vikten av att ha ett tätt tak, att införskaffa brunnslock på källarbrunnar för att förhindra bak-tryck och att hålla fastigheten i gott skick för att undvika problem med ersättningen.

– Det är viktigt att ha sin bostad eller fastighet försäkrad, säger Maria Gustavsson Sjölin och uppmanar alla fastighetsägare att regelbundet kontrollera sina försäkringar och säkerställa att de täcker potentiella skador från naturkatastrofer.

10 miljoner kronor till fastighetsägare

Omkring 10 miljoner kronor uppskattar Dalarnas försäkringsbolag att de kommer att ersätta sina drabbade kunder i området med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.