Nu inleds Krisberedskapsveckan 2018

Uppdaterad
Publicerad

Krisberedskapsveckan är en årlig kampanj som arrangeras av Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB), kommuner, frivilligorganisationer och länsstyrelser.

Den ska öka kunskapen om hur människor påverkas av, och kan förbereda sig för, samhällskriser och höjd beredskap – men också krig i värsta fall.

Det kommer bland annat ordnas utbildningar, frågestunder och föreläsningar. Under veckan får också alla hushåll i landet hem en broschyr för att öka kunskapen om samhällskriser.

I år är det totalt 228 kommuner i Sverige som deltar i kampanjen och det är kommunerna som är huvudaktörer.

Enligt Länsstyrelsen Dalarna har samtliga Dalakommuner valt att engagera sig på olika sätt i och med kampanjen.

Det här händer i Dalakommunerna:

Avesta – FRG kommer föreläsa för PRO och liknande föreningar under och i anslutning till veckan och kommer även att hålla en längre föreläsning för nyanlända i hemberedskap.

Borlänge – Visning av Forssaklacks skyddsrum. Bland annat visning av krislåda och prova-på-aktiviteter för hemberedskap. Event på Kupolen, bland annat visning av krislåda och prova-på-aktiviteter för hemberedskap.

Falun – Kommunen kommer att arbeta med information på webben och i sociala kanaler.

Gagnef – Krisberedskapsinformation till medborgarna genomförs FRG-Gagnef tillsammans med beredskapssamordnare. På flera platser kommer de att möta medborgarna och informera om kommunens beredskap och råd och stöd gällande hemberedskap.

Leksand – Är ute i skolorna under veckan och pratar om krisberedskap och har en krisberedskapsaktivitet i central Leksand på lördag.

Orsa – Kommunen berättar om krisberedskapsveckan via hemsidan, Facebook och lokalt annonsblad. Under veckan kommer de också att arbeta med det särskilda skolmaterial som MSB tagit fram. På biblioteket finns en monter med krislåda, informationsmaterial och en tävling i anslutning till det. På biblioteket finns också krishandboken av Niklas Kämpargård att läsa.

Smedjebacken – Kommunen genomför informationsinsatser tillsammans med FRG under veckan där de står utanför de stora matbutikerna och delar ut diverse material. Kommunen kommer också ha en prepper på plats som delar sina erfarenheter och tips kring krisförberedelser.

Säter – Kommunen kommer tillsammans med Frivilliga resursgrupper (FRG) att informera om krisberedskap i och utanför kommunens mataffärer. De kommer att ha tävlingar för vuxna och barn där man bland annat kan vinna en krislåda.

Vansbro – Vansbro kommun planerar, tillsammans med Westerdals Civilförsvarsförening, flera aktiviteter under krisberedskapsveckan. Bland annat övernattning med ungdomar 10-13 år med tema överlevnad och krisberedskap.

Älvdalen – FRG står vid Ica/Coop i både Älvdalen, Särna och Idre och informerar om hur man ska klara sig vid en kris.

Rättvik – FRG att informerar invånarna om krisberedskap och räddningstjänsten håller öppet hus.

Malung-Sälen – Kommunen arrangerar en tipspromenad på temat och har informerat lokala handlare och förberett dem på krisberedskapsveckan.

Ludvika – Information i kommunens egna kanaler om skyddsrum och om Viktigt meddelande till allmänheten.

Mora – Ordnar informationsdag med lottorna (krisberedskapslåda, faktablad) vid köpcentrum. Brandkåren medverkan vid större livsmedelsaffär med samma material som ovan.

Hedemora – Kommunen och FRG kommer att vara ute i Långshyttan där det är Brukets dag för att prata om krisberedskap.

Läs mer om kommunernas engagemang på Länsstyrelsens hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.