OCD-mottagningen som öppnar den 2 september fungerar som ett komplement till primär- och specialistvården för patienter med tvångssyndrom.
Mottagningen bemannas av ett team på fem personer som ger strukturerad och evidensbaserad behandling för patienter i alla åldrar med både lätta och svåra symptom.
Jobbar med fysiska och digitala besök
Mottagningen är lokaliserad vid lasarettet i Falun men arbetar ”digifysiskt”, alltså med både fysiska och digitala besök.
– Detta gör att vi kan erbjuda en mer jämlik vård för patienter över hela länet. Vi vet att tvångshandlingar ofta kan vara kopplat till patientens hemmiljö. Digitala hembesök hjälper oss att arbeta mer i den miljö där patienten har sina besvär än vid mottagningsbesök. Det här är nytt och vi kommer att behöva våga testa oss fram och utvärdera efter hand, berättar Sofia Folke som är specialistpsykolog och projektledare för den nya mottagningen.
Kan få remiss från flera håll
Vårdupplägget på mottagningen är individanpassat, och möjligheten till både långsam och intensiv behandling kommer att finnas. Vid mottagningen erbjuds både läkemedelsbehandling och specialiserad vård. Övriga vården kan remittera till mottagningen och patienten kan också ta kontakt direkt med den nya mottagningen.
Även vårdenheter utanför Region Dalarnas organisation kommer att kunna remittera till mottagningen, till exempel skolors elevhälsa.
Vad är tvångssyndrom (OCD)?
Tvångssyndrom, eller OCD, är en typ av ångeststörning där tvångstankar och ibland även tvångshandlingar tar mycket av en persons tid.
Det kan ofta handla om rädsla för smitta och sjukdom som leder till långa rengöringsritualer, och rädsla för att orsaka andra skada.
OCD är en förkortning av engelskans obsessive-compulsive disorder.
Källa: Region Dalarna