En man i keps och blå jacka står framför en å och ett par byggnader i en stadsmiljö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Slår direkt mot manligheten” – hör Jan Holgersson från prostatacancerförbundets gren i Dalarna om skammen som kan hindra män från att testa sig för prostatacancer. Foto: Anton Ånell/SVT

Nu satsar Dalarna på organiserad prostatacancertestning: ”Varit en lång process”

Uppdaterad
Publicerad

Dalarna har legat efter. Men nu inleds ett pilotprojekt för organiserad prostatacancertestning där 500 män kommer att erbjudas gratis testning via brev. Efter projektet ska beslut fattas om eventuellt bredare införande av testning.

– Det har varit en lång process, så vi är glada att det är igång, säger Jan Holgersson, ordförande för Prostatacancerföreningen i Dalarna.

Organiserad prostatacancertestning innebär att sjukvården direkt når ut till män med information om vad det innebär att testa sig för prostatacancer, och erbjuder en provtagning.

I Dalarna är det ett slumpmässigt urval av män födda 1962 och 1966 som nu erbjuds testning som del av en nationell satsning.

– Prostatacancer är den vanligaste cancersjukdomen bland män med ungefär 400 fall i Dalarna varje år, men kunskapen om testning är inte tillräckligt hög, berättar Kristina Jennische, medicinskt ansvarig för projektet.

Många andra regioner före Dalarna

Dalarna blir den trettonde regionen som börjar med organiserad prostatacancertestning.

De första regionerna började med pilotprojekt redan 2020. Av 208 794 män i Sverige som erbjudits testning sedan 2020 har 83 783 valt att delta – alltså cirka 40%.

– Det är vår utmaning, nu är det upp till männen att gå och testa sig, säger Jan Holgersson på Prostatacancerföreningen.

Förhoppningen på sikt är att pilotprojekten i organiserad testning ska ge underlag till ett system för screening av prostatacancer som liknar det system som redan finns för bröstcancer.

DET HÄR ÄR PROSTATACANCER

Prostatacancer är Sveriges vanligaste cancerform. Sjukdomen drabbar framför allt äldre män.

Ungefär hälften är över 70 år och ett fåtal är under 40 år vid diagnos.

Sjukdomen innebär att en cancertumör har bildats i prostatan. Prostatan är en körtel som omger urinröret.

Vilka är symptomen på prostatacancer?

Symptom kan vara:

• Du behöver kissa ofta.

• När du vill kissa dröjer det innan urinen kommer.

• Du har svag urinstråle.

• Det finns blod i urinen.

• Det gör ont i skelettet, till exempel runt höfterna.

Det kan ta 10 till 15 år innan cancertumören sprider sig eller ger symtom. Hos en del kan sjukdomen utvecklas snabbare.

Källa: Cancerfonden och 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.