En person åker downhill längs ett stenigt parti

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ett gemensamt arbete” – hör mer om hur downhill-lederna i Sverige ska få samma standard på alla anläggningar. Foto: SVT

Nu ska downhill-lederna bli lika svåra på alla anläggningar

Publicerad

Downhill-ledernas tekniska svårighet, som markeras med olika färger, skiljer sig åt beroende på vilken anläggning man är på. Men nu ses ledsystemet över så att nivåerna ska bli lika på alla anläggningar, enligt SLAO.

Vintersäsongen stundar, men det var först nu efter att Vallåsens anläggning i Halland stängdes i helgen som downhill-åkningen nu är officiellt över i hela Sverige.

Intresset för downhill växer och nu påbörjar SLAO, Svenska skidanläggningars organisation, arbetet med att samordna ledernas svårigheter så att de blir likande för alla Sveriges anläggningar.

– Vi är i ständig utveckling och vill nu hitta en bättre standard, säger Magnus Noppa, ordförande för SLAO.

Till exempel så har en grön led, som ska vara lätt, inte alltid varit lika lätt på alla anläggningar. Men det ses nu alltså över.

Därför är det olika krav på fullface-hjälm

Samordningen är en del av att förebygga olyckor. För trots att antalet skador blir färre, så inträffar några allvarliga varje år. Efter en dödsolycka i Sälen hänvisar Skistar till att att den avlidne cyklisten enbart använt en vanlig cykelhjälm och inte en heltäckande fullface-hjälm.

Enligt SLAO gör anläggningarna mycket för att förebygga downhill-olyckor, men hjälmkraven varierar då skidorterna erbjuder olika slags cykling och därmed har olika hjälmrekommendationer.

– Det är upp till varje anläggning vilka krav man har men vi kommer med stark rekommendation att bära fullface-hjälm vid downhill-cykling, säger Magnus Noppa på SLAO.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.