Rebellmammorna manifesterar vid Främby udde när flygbolaget Lyggs försäljningschef, Helene Holmberg håller möte med näringslivet i Dalarna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt försäljningschefen för flygbolaget, Helene Holmberg, fokuserar de på mindre hybridflygplan som anpassas efter antalet resenärer – men organisationen Rebellmammorna är kritiska. Foto: Johan Lundahl/SVT

Ny flyglinje mellan Dalarna och Stockholm – men bara om näringslivet vill

Uppdaterad
Publicerad

Flygbolaget Lygg vill starta en flyglinje mellan Sälen-Borlänge-Arlanda. Men allt hänger på om näringslivet i länet anser att de har ett behov.

– Vi måste ha avtal med näringslivet, vi chansar inte, säger bolagets försäljningschef Helene Holmberg.

Det finska flygbolaget som i dagsläget flyger mellan Linköping, Örebro och Helsingfors stämmer nu av med näringslivet i länet för att ta reda på om det finns en marknad för flyg mellan Dalarna och Stockholm.

– Vi kommer aldrig kunna konkurrera med tåget mellan Borlänge och Stockholm. Det här är ett komplement för de som behöver det. Det kan bli en stor tidsvinst för resenärer från Sälen och även för de som ska flyga vidare från Arlanda, säger Helene Holmberg.

Anpassade affärsresor

Flygbolaget är främst inriktade på affärsresor och deras flotta består av mindre flygplan som tar från fem passagerare till plan som tar upp till 33 passagerare.

– Vi anpassar storleken på flygplanen till antalet resenärer som bokar biljetter. Så vi flyger aldrig med tomma säten, säger hon.

Samtidigt som flygbolaget diskuterade flyglinjen med dalaföretag i Falun manifesterade organisationen Rebellmammorna utanför.

– Vi tycker att det är helt galet att öka på flygandet när vi måste minska det för att minska klimatpåverkan, säger Maria Backman från Rebellmammorna.

Siktar på hybridflyg och biobränsle

Helene Holmberg anser att inrikesflyget har fått ett oförtjänt dåligt rykte i klimatfrågan och menar att de jobbar hårt för att vara i framkant för att göra flyget mer miljövänligt.

– Vi har som mål att inom tolv månader flyga med hållbart flygbränsle och inom 14 månader kommer vi även kunna erbjuda hybridflyg, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.