Tre bilder intill varandra; Ulf kristersson talar, SVT:s reporter i studio och ett flygplan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Få koll på turerna kring flygskatten – på en minut. Foto: SVT

Regeringen och SD slopar flygskatten

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen och Sverigedemokraterna avskaffar den omdiskuterade flygskatten.

– Vi tar helt enkelt bort den, säger Sverigedemokraternas gruppledare Linda Lindberg på en pressträff om satsningar i höstbudgeten.

Flygskatten infördes av den förra regeringen 2018 för att få ned flygets klimatpåverkan. Tidöpartierna och flygbolagen har tidigare hävdat att skatten påverkar Sveriges konkurrenskraft negativt och nu väljer man att ta bort den från den 1 juli 2025.

När skatten tas bort räknar Tidöpartierna med att en flygbiljett inrikes och inom Europa blir runt 80 kronor lägre och utanför Europa 325 kronor lägre.

Höstbudgeten 2024

– Sverige är beroende av en konkurrenskraftig flygbransch. Företag och människor behöver flyget för att kunna transportera sig, inte minst inom Sverige, säger Linda Lindberg.

Ser risk för ökade utsläpp

Tidöpartierna räknar med att slopad flygskatt kommer att öka flygandet och flygtrafiken – och att det därmed finns risk för ökade utsläpp.

– Det är såklart att det kommer att påverka miljön och klimatutsläppen på det viset men det är något vi får titta på framåt, säger Linda Lindberg på pressträffen.

– Flygskatten gör att många företag riskerar att lägga ner för att flyglinjer försvinner, säger energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) till SVT Nyheter.

Hur bra är det för klimatet?

– På totalen går vi fram emot en budget som kommer att minska klimatutsläppen. Men det är inte enskilda familjer som ska straffas ut och några av de stora avgörande projekten för att klara den gröna omställningen ska inte falla för att en flyglinje försvinner.

Stora motsättningar

Inför att Tidöpartierna nyligen samlades på Harpsund pekades skatten ut som en fråga som skulle kunna leda till konflikt i budgetarbetet.

– Den största motsättningen är mellan SD och L och den gäller klimat- och miljöpolitiken. Man har bland annat bråkat om flygskatten, sade SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson.

Klimat- och miljöministern Romina Pourmokhtari (L) har tidigare meddelat att hon inte vill att flygskatten tas bort, utan har i stället velat se att Sverige krokar arm med EU:s klimatbeslut.

– Vi måste ha mer sammankopplad klimatpolitik med de andra EU-länderna för att den ska ta kraft ordentligt. Först då kommer flyget verkligen få stå för sina kostnader, sade hon i april.

Se hela SVT:s sändning om regeringens besked om att slopa flygskatten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höstbudgeten 2024

Mer i ämnet