Laddstolpe och en kyrka

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videoklippet får du se hur den fastighetsansvarige för kyrkan i Stora Tuna planerar att lösa elbilsparkeringarna, och om svårigheterna som finns kring Hagakyrkan i centrala Borlänge. Foto: SVT

Nya krav på laddstolpar från nyår – utmaning för kyrkor

Uppdaterad
Publicerad

Från och med nyår måste alla bilparkeringar med över 20 platser ha laddstolpar för elbilar. Många kyrkor kan få svårt att uppfylla kravet, men Stora Tuna kyrka i Borlänge har redan börjat ta steg mot att installera sina laddstolpar.

Ett lagkrav på laddare vid parkeringsplatser med plats för 10 bilar eller mer finns redan sedan fem år tillbaka vad det gäller nyanlagda P-platser. Men från nyår utvidgas det kravet till att vara retroaktivt, det vill säga alla P-platser större än 20 rutor måste ha en laddare för elbilar. Grunden för detta ligger i ett EU-direktiv om gemensam nivå på laddinfrastrukturen i medlemsländerna.

Många kyrkor påverkas

– Även från riksnivå inom Svenska Kyrkan så är det krav på att vi ska vara klimatneutrala år 2030, så då måste vi hitta sätt som är bra för klimatet och ett sätt är ju att få ut laddstolpar till våra parkeringsplatser, säger enhetschef Tobias Zettergren som är fastighetsansvarig i Stora Tuna och Torsångs pastorat i Borlänge kommun.

Svårare för mindre församlingar

Han menar att de är lyckligt lottade eftersom det är ett ganska stort pastorat med en organisation som kan jobba med detta, men förstår att det kan bli problem i vissa andra församlingar där ett större ansvar för alla möjliga frågor ofta vilar på kyrkoherden själv.

Ännu finns dock inga laddare vid Stora Tuna kyrka men vid nyår måste de vara på plats för då börjar den nya lagen att gälla.

Påverkas ditt företag eller organisation av detta? Tipsa oss på dalarna@svt.se eller ring 023-76 51 00

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.