Region Dalarna var först i landet med att erbjuda igångsättning under de tre första dagarna av graviditetsvecka 41. Sedan införandet syns en uppgång i andelen igångsatta gravida från cirka 30 till 50 procent.
– Idag har vi en liberal inställning till igångsättning och det tror jag vi kommer att fortsätta ha, säger Susanne Hesselman, överläkare och docent på Kvinnokliniken i Falun.
Minskad dödlighet
I en uppföljning av rekommendationen att erbjuda alla friska kvinnor igångsättning i början av vecka 41 syns en minskning av dödlighet för barnet.
– Man har beräknat att det är 18 liv man räddar genom att göra på det sättet, säger Susanne Hesselman.
Enligt Socialstyrelsens nya riktlinjer ska vården nu istället erbjuda en bedömning och en planering för igångsättning samma vecka.
– När man från Socialstyrelsen säger att man ska göra en kontroll, att det är prioriterat, då kan man lätt uppfatta det som att det finns ett väldigt stort vetenskapligt underlag för det, säger Susanne Hesselman.
Saknas stöd i forskning
Hon menar att det inte finns stöd i forskning för att den åtgärden skulle vara bättre. Samtidigt ser hon att det finns andra områden där man bör lägga fokus.
– Jag tror att vi behöver tänka mer på informationen och stödet till de gravida. Vi vill att man ska ha en positiv förlossningsupplevelse, vi behöver fokusera på hur vi får till det stödet, oavsett om du har startat av dig själv eller om du har blivit igångsatt.