Högskolan Dalarna har sedan 2017 erbjudit studerande lärare att under hela studietiden jobba 50 procent ute på skolor. Det har tidigare varit för lärare i årskurs fyra till sex. Foto: Högskolan Dalarna / TT

Jobba och plugga samtidigt – så ska ny utbildning ge fler lågstadielärare

Uppdaterad
Publicerad

Nästa höst kommer ett nytt program till Högskolan Dalarna. Det är för grundskolelärare som vill jobba samtidigt som de studerar. Tidigare har det erbjudits för blivande lärare i årskurs fyra till sex, men med start hösten 2021 kommer samma möjlighet göras tillgänglig för de som ska undervisa från förskoleklass till årskurs tre.

– Ett arbetsintegrerat program kan underlätta för vikarier som jobbat på skolor men kanske inte har möjlighet att studera utan lön, säger akademichef Maria Jansdotter Samuelsson.

Högskolan Dalarna har sedan 2017 erbjudit studerande lärare att under hela studietiden jobba 50 procent ute på skolor. Det har tidigare varit för lärare i årskurs fyra till sex, men den inriktningen är borttagen och ersatt med programmet för lärare i förskoleklass till och med årskurs tre.

Högskolan Dalarna

Om fler lärare jobbar på skolor utan färdig utbildning, kan inte det bidra till bristen på behöriga lärare?

– Visst, men jag ser det snarare som att obehöriga lärare idag är ett faktum som kommer vara på sikt. Men då är det bättre att de vi har ändå är under utbildning, det i sig är en kvalitetsfaktor, säger Maria Jansdotter Samuelsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Högskolan Dalarna

Mer i ämnet