Falun är unikt i sina metallhalter, menar Yvonne Ohlsson, forskningssamordnare, Statens geotekniska institut.
– Just Falun är väldigt intressant med sina olika miljöer. Delvis områdena runt gruvan, men också att det flyger därifrån till skogsområden. Metallerna kan hamna i kroppen genom att man plockar svamp eller bär, håller på i trädgården, eller att barn får jord i munnen, till exempel, säger Ohlsson.
Föroreningar ska riskbedömas
Satsningen som finansieras av Naturvårdsverket, är främst ett samarbete mellan Falu kommun, Akademiska sjukhuset i Uppsala och Statens geotekniska institut.
Så går det till
Först kommer markprover tas. Sen ska de ska analyseras för att ge svar på i vilken utsträckning som metallerna tas upp i kroppen. Därefter kommer Akademiska sjukhuset göra en riskbedömning, alltså lista ut hur farligt det faktiskt är att få i sig de här metallerna.
– Det är första gången ett sådant här projekt görs i den här utsträckningen, säger Martin Tondel, överläkare vid Arbets- och miljömedicin på Akademiska sjukhuset.
I klippet: Hör Anders Jansson, projektledare på kommunen, om varför man gör mätningarna.
Riktvärden för blyhalt
Enligt Falu kommun uppgår blyhalten i marken till mellan 300-700 mg/kg TS i delar av centrala Falun. Högt över Naturvårdsverkets riktvärden för blyhalt i mark.
• För så kallad ”känslig mark”, där bostäder finns, är riktvärdet för blyhalt i marken 50 mg/kg TS
• Riktvärdet för ”mindre känslig mark”, där industri bedrivs, är 180 mg/kg TS.
Källa: Naturvårdsverket.
mg/kg TS = milligram per kilogram torrsubstans