Bakom testet står Barbro Hedin Skogman, forskare vid Centrum för klinisk forskning (CKF) och överläkare på barnkliniken vid Landstinget Dalarna.
Testet bygger på att man genom poängsättning av symptom och lab-värden hos barnet kan fastslå misstänkt borreliainfektion i nervsystemet (neuroborrelios), vilket då gör att man snabbare kan sätta in antibiotikabehandling.
– Tidigare har man fått invänta diagnostiska lab-tester för att säkerställa dignosen neuroborrelios, vilket fördröjt insättandet av behandling, men med hjälp av detta test kan man påbörja behandling direkt, vilket så klart gagnar barnet, menar Hedin Skogman.
Testet fungerar bra på barn
Vidare säger hon att:
– Testet fungerar bara på barn, då symtomen hos vuxna inte är samma.
– Det är som att kartlägga om barnet har en stor eller liten risk att ha borrelia i nervsystemet, säger överläkaren Barbro Hedin Skogman till SVT Nyheter Dalarna.
Borrelia är en bakterie som sprids via fästingbett till människa. Infektionen kan spridas från huden till nervsystemet och barnet får då neuro-borrelios. Borrelia är den vanligaste fästingburna infektionen i Sverige, men man vet inte hur vanlig infektionen är då den inte är en anmälningspliktig sjukdom.
Borrelia
Borrelia är en infektionssjukdom som orsakas av bakterier. Det vanligaste symtomet är en typisk hudrodnad, huvudvärk, ansiktsförlamning, trötthet, ingen matlust. Sjukdomen sprids av fästingar och finns i stora delar av Sverige. Du blir oftast inte smittad om du tar bort fästingen direkt. Borrelia behandlas med antibiotika. Om du inte får behandling kan infektionen sprida sig till nervsystemet och lederna. Då kan den ta längre tid att läka.