De närmsta tio åren är det drygt en femtedel av alla dagens anställda yrkesofficerare som uppnår pensionsålder, vilket är en utmaning, säger Lars Fresker, ordförande i Officersförbundet. Foto: TT / Margareta Bloom Sandebäck

Officersförbundet om återetablering av regementet: Viktigt att de nya officerarna blir en del av Falun

Uppdaterad
Publicerad

Officersförbundet välkomnar återetableringen av regementet i Falun – ett beslut som klubbades igenom i riksdagens igår. Men trots deras välkomnande så råder det brist på officerare och utan dem kan det bli svårt att förverkliga försvarsbeslutet.

– Det är redan idag vakanser när det gäller officerskompetenser. De närmsta tio åren är det drygt en femtedel av alla dagens anställda yrkesofficerare som uppnår pensionsålder, det är ytterligare en utmaning, säger Lars Fresker, ordförande Officersförbundet.

Förbundet ser även en utmaning med att utbilda personal med rätt kompetens.

Möte med kommunen

Kommunalrådet Joakim Storck (C) kommer i januari nästa år att träffa Lars Fresker samt en representant för näringslivsenheten i kommunen, för att beskriva hur kommunen arbetar med återetableringen.

Hur ser du på att inflyttning och nya arbetstillfällen ses som angenäma problem?

– Jag ser inte det som någon jätteproblematik, det är inte jättemånga som kommer, det handlar om några hundratal. Vi har haft 5-600 personer årligen i befolkningstillväxt så vi kommer inte ha några problem med att ta emot hundra till, säger Joakim Storck (C).

Han menar att fler inflyttade i Falun kommer passa med de planer som kommunen har på utbyggnad av förskolan och bostäder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.