• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Michaela Hedberg står vid en skärm som visar statistik om personalbrist inom tandvården i Dalarna. Skärmen jämför antalet tandläkare, tandhygienister och tandsköterskor mellan juni 2023 och juni 2024. Programledaren Martin Trygg står mitt emot.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör divisionschefen Michaela Hedberg berätta om konsekvenser för patienter och vad som skulle behövas för att rekrytera fler tandsköterskor till Folktandvården i Dalarna. Foto: SVT

Ökad brist på tandsköterskor i Dalarna – ”Vi har en ny situation”

Publicerad

Det senaste året har tandsköterskebristen i Dalarna blivit allt större. För ett år sedan saknades sex tandsköterskor på Dalarnas kliniker men nu handlar det om 18 tjänster.

– Vi har jobbat riktat mot tandläkarkåren och där har vi lyckats bra på många håll. Nu har vi en ny situation med tandsköterskebrist, säger Michaela Hedberg, divisionschef Folktandvården Dalarna.

Vad gör ni åt tandsköterskebristen?

– Vi försöker rekrytera och hitta andra lösningar som att man tittar på andra arbetssätt. Till exempel om tandläkare kan göra vissa saker utan assistans och om man kan hjälpa varandra mer med administration, säger Michaela Hedberg.

Brist i flera personalkategorier

Det saknas även tandhygienister på flera håll i länet – runt 17 tjänster.

I Dalarna har tandläkarbristen samtidigt minskat det senaste året. I juni saknades 12 tandläkare och det är framför allt i de nordvästra delarna av länet som det är svårast att rekrytera tandläkare.

– Den viktigaste tandvården är egenvården, att tänka på vad man stoppar i munnen, att borsta tänderna och att använda något mellan tänderna som tandtråd eller tandsticka, flikar Michaela Hedberg in.

I videon: Hör om konsekvenser för patienter och vad som skulle behövas för att rekrytera fler tandsköterskor till Folktandvården i Dalarna.

Så många fler behövs inom tandvården i Dalarna, Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.