porträttbilder av Ellen Snellman, Zozan Jindi och Elsa Nermo, alla tandläkare på Folktandvården i Borlänge där man lyckats vända trenden och nu är fullbemannade.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Möt tandläkarna Ellen, Zozan och Elsa – här listar de vad som sticker ut och varför de vill stanna på Borlängekliniken. Foto: Jonna Björnbom/SVT

Så vände Borlängekliniken – från tandläkarbrist till full bemanning

Uppdaterad
Publicerad

Från tandläkarbrist till full bemanning. Den vändningen har Folktandvårdens stora klinik i Borlänge gjort de senaste åren.

– Vi är unika, i alla fall i Sverige, säger verksamhetschefen Anders Bransell.

Det råder tandläkarbrist på många håll i Sverige. I Dalarna har tandläkarbristen dock minskat det senaste året – från 20 vakanser för ett år sedan till att det i juni saknades 12 tandläkare.

Har satsat på studenter

På Tandvårdshus i Borlänge saknades flera tandläkare för några år sedan, men nu har man vänt utvecklingen. Och en av nycklarna är satsningen på sommarvikarierande studenter. Under det senaste året har man anställt flera tandläkare på kliniken och nu är den fullbemannad.

– Vi är den klinik i Dalarna som tar in flest studenter. Under sommaren nu hade vi elva studenter som jobbade hos oss, säger Anders Bransell som är verksamhetschef.

Ser man till tandsköterskor och tandhygienister så behöver man fortfarande fler.

”Något förkortad arbetsvecka”

Kliniken i Borlänge är Dalarnas största och också en av några få som har öppet på kvällstid och helger.

– Personalen har därmed en något förkortad arbetsvecka och jobbar en lördag i månaden, sen jobbar man ibland tidigare morgnar och ibland kvällstid, berättar Bransell.

I videon: Möt tandläkarna på Borlängekliniken – det sticker ut och därför vill de stanna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.