Tandvårdschefen om bristen på tandläkare i Dalarna: ”Jag är allvarligt orolig”

Uppdaterad
Publicerad

Tandvårdschefen på Folktandvården i Dalarna oroas över bristen på tandläkare. Det saknas ungefär 30 tandläkare inom Folktandvården i länet och många tandläkare söker sig till privata kliniker istället.

– Vi måste få det här att fungera, annars havererar Folktandvården i Sverige, säger tandvårdschefen Karin Gunnars Hellgren. 

Den här veckan avslutar 13 tandläkarstudenter sin praktik hos Folktandvården i Dalarna. Förhoppningen är nu att de ska återvända efter avslutad utbildning för att arbeta.

– Vi försöker rekrytera nationellt också men det är ju en brist i hela Sverige, vi är inte ensamma om det här, säger Karin Gunnars Hellgren som berättar att många tandläkare söker sig till privata alternativ istället för till Folktandvården, bland annat för att variationen i yrket kan vara större där.

Se studiointervjun med Karin Gunnars Hellgren om vad som blir konsekvenserna av bristen och om undersökningen som visar varför tandläkarna vill jobba privat – ”Jag är allvarligt oroad”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tandvård i Dalarna

Mer i ämnet