En kvinna står i en park med höstlöv i bakgrunden, iförd en svart kappa och en blus med geometriskt mönster. I bakgrunden syns byggnader och träd, vilket skapar en lugn och naturskön atmosfär.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tandvårdsnämndens ordförande Mari Rustad (S) i Dalarna är oroad över regeringens förslag om sänkt åldersgräns för avgiftsfri tandvård – i videon berättar hon varför. Foto: Greta Hansson Vikström/SVT

Kritiken: 1 200 unga i Dalarna i kläm – sänkt åldersgräns för avgiftsfri tandvård

Uppdaterad
Publicerad

1 200 unga i Dalarna som står i kö för tandställning riskerar att hamna i kläm och få en saftig räkning, det menar tandvårdsnämndens ordförande i Region Dalarna efter regeringsförslaget om sänkt åldersgräns för avgiftsfri tandvård från årsskiftet.

– Det är mycket illa att regeringen lämnar de här ungdomarna i sticket, säger Mari Rustad (S), tandvårdsnämndens ordförande i Region Dalarna.

Regeringen och Sverigedemokraterna vill satsa på tandvård för äldre med sämre munhälsa. För att ha råd med reformen sänks åldersgränsen för den avgiftsfria barn- och ungdomstandvården från 23 till 19 år.

Tandvård i Dalarna

– Vi måste använda tandvårdens resurser där behovet är som störst, och det är det för just äldre med sämre munhälsa, sa socialminister Jakob Forssmed (KD) i samband med tillkännagivandet.

Priset för patienten: 20 000 kronor

1 200 unga vuxna i Dalarna står just nu i kö och har blivit lovade tandställning – gratis. Men om tandvårdsreformen går igenom kan det bli dyrt.

– Cirka 20 000 kronor skulle varje enskild patient få betala för tandställning och för regionen skulle det bli en summa på cirka 42 000 kronor, säger Mari Rustad.

”Ska ungdomarna betala tandställningen själva?”

Inom Region Dalarna undrar man nu hur man ska kunna hantera det logistiska om förslaget blir verklighet från årsskiftet.

– Vi vet inte hur vi ska hantera det. Ska ungdomarna betala tandställningen själva eller ska vi i regionen betala? Vi får ju inget för att kunna ersätta personerna som redan står i kö. Regionen har väldigt ont om pengar och den enskilde kanske inte klarar av att ta kostnaderna, säger Mari Rustad.

Kostnad för regionen: 50 miljoner

Om Region Dalarna själva ska stå för kostnaderna för tandreglering av de 1 200 unga patienterna handlar det om sammanlagt 50 miljoner kronor, förklarar Rustad.

– Det är ju regeringen som gör de här reglerna, så de borde se till att det funkar också, säger hon.

En delad bild som visar två sektioner. Den vänstra sektionen visar en modell av en tandställning monterad på en överkäke, medan den högra sektionen visar två unga tjejer på en gymnasieskola. Tandställning, tandvård, ungas tandvård.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon: Ungdomarna Moa och Edith resonerar kring vad de skulle vara villiga att betala om de skulle behöva tandställning från året de fyller 20. Och se deras reaktion på summan 20 000 kronor: ”Ett rån”. Foto: TT, SVT

Mer om förslagen kring tandvård för unga:

  • Förändringen av den avgiftsfria tandvården aviserades av regeringen i budgeten för 2024, och propositionen lades fram till riksdagen i juni 2024. I denna föreslås att åldersgränsen för den avgiftsfria barn- och ungdomstandvården ska sänkas från till 23 år till 19 år.
  • Regeringen föreslår också att åldersgränsen för att kunna få statligt tandvårdsstöd sänks från 24 till 20 år. Statligt tandvårdsstöd är ett ekonomist stöd till patienter som behöver tandvård och består av ett allmänt tandvårdsbidrag, särskilt tandvårdsbidrag och högkostnadsskydd.
  • Det allmänna tandvårdsbidraget föreslås bli 600 kronor per år från det år man fyller 20 till och med det år man fyller 23, därefter blir bidraget 300 kronor per år.
  • Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2025.
  • Regeringen säger att man genomför reformen då det är ”mycket angeläget” att göra det billigare för äldre att besöka tandvården. För de som fyllt 67 år vill regeringen kraftigt öka högkostnadsskyddet till 2026.

Källa: Regeringen och Försäkringskassan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tandvård i Dalarna

Mer i ämnet