Socialminister Jakob Forssmed (KD)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jakob Forssmed: ”Unga kommer få fördubblat tandvårdsstöd” Foto: SVT

Regeringen genomför ”största tandvårdsreformen på 20 år”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen och Sverigedemokraterna förstärker högkostnadsskyddet på tandvård för personer som är 67 år och äldre.

– Det kommer bli väldigt mycket billigare för äldre att gå till tandläkaren än vad det är i dag, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

Man avsätter 3,4 miljarder kronor i budgeten från och med 1 januari 2026. Högkostnadsskyddet för de äldre ska enligt Tidöpartierna ändras så att det mer liknar det som finns i den övriga vården.

Enligt socialministern är detta den största tandvårdsreformen på över 20 år. För att ha råd med reformen så tas den avgiftsfria tandvården för unga 19–23 år bort nästa år.

Höstbudgeten 2024

Det aviserades redan i den förra budgeten. Jakob Forssmed säger att unga i det åldersspannet kommer få ett fördubblat tandvårdsstöd så att de ska kunna fortsätta gå till tandläkaren.

– Men vi måste använda tandvårdens resurser där behovet är som störst, och det är det för just äldre med sämre munhälsa, säger han.

”Ska inte behöva välja”

Regeringen säger att man genomför reformen eftersom det är ”mycket angeläget” att göra det billigare för äldre att besöka tandvården.

– Inte minst för kvinnor som kanske tagit ett större ansvar för hemmet och har låg pension. Man ska inte behöva välja mellan presenter till barnbarnen och ett tandläkarbesök, säger Forssmed.

Den exakta utformningen av reformen är ännu inte klar.

Utöver tandvårdsreformen presenterar man nya satsningar som rör äldreomsorgen. Bland annat vill man satsa pengar på att ge anhöriga till äldre och sjuka mer stöd.

Folktandvården: Visar att ambition finns

Gunilla Swanholm, som är ordförande för Sveriges Folktandvårdsförening, säger att man ser positivt på reformen.

– Man går in och gör detta för den grupp där det allra största behovet finns. Man kan inte på en gång ta ett samlat grepp om hela vuxentandvården men det här visar på att ambitionen finns, säger hon.

Barn och unga har generellt god tandhälsa, säger Swanholm och betonar att 19-23-åringarna får ett fördubblat stöd för att fortsätta kunna använda tandvården.

Hela regeringens budget, som förhandlats fram tillsammans med Sverigedemokraterna, presenteras den 19 september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höstbudgeten 2024

Mer i ämnet