En spargris, en kvinna och en plånbok med sedlar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad innebär det för dig att regeringen sänker skatten på arbete vid årsskiftet? SVT:s reporter Malin Johansson reder ut. Foto: Anders Wiklund, Henrik Montgomery/TT, SVT

Regeringen vill sänka skatterna vid årsskiftet

Uppdaterad
Publicerad

Skatterna på arbete och pension ska sänkas nästa år, enligt regeringens höstbudget 2024. Enligt Tidöpartierna ska skattesänkningarna framför allt gynna låg- och medelinkomsttagare.

– Detta kommer att underlätta för svenska hushåll, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).

Regeringen och SD ska sänka skatten för både de som arbetar och pensionärer, meddelar man på en pressträff.

– I och med lågkonjunkturen vi befinner oss i, och den höga inflation vi har haft, gör vi nu vad vi kan för att få fart på hjulen igen, säger Elisabeth Svantesson.

Höstbudgeten 2024

Sverigedemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson Oscar Sjöstedt säger att skattesänkningarna främst kommer gynna låg- och medelinkomsttagare.

Sänkt skatt

Enligt regeringen kommer alla som tjänar över 16 000 kronor i månaden får sänkt skatt. I genomsnitt kommer skattesänkningarna ligga på 2 600 kronor per person och år. Det innebär 216 kronor mer i plånboken varje månad.

För pensionärer kommer skatten sänkas med i genomsnitt 1 400 kronor per år, när indexeringen är inräknad.

Åtgärder för sparande

Man föreslår även mindre skatt när man sparar på ett så kallat ISK-konto. De första 150 000 kronorna man sparar på ett sådant konto ska vara helt skattefria, meddelar regeringen. 2026 höjs nivån till det dubbla, 300 000 kronor.

– Nu blir det enklare att genom sparande bygga upp ett ”fuck off”-kapital. Det ska vara en fri- och trygghet att veta att man kan ta sig ur oönskade situationer, säger Liberalernas ekonomiskpolitiska talesperson Cecilia Rönn.

Sammanlagt kommer de tre förslagen kosta staten nästan 18 miljarder nästa år. Skattesänkningarna på pension och arbete utgör 13,5 miljarder.

S: Gynnar de rika

Socialdemokraternas Mikael Damberg är kritisk till Tidöpartiernas skattesänkningar eftersom han menar att de gynnar höginkomsttagare.

– Det är märkligt att när man summerar högerregeringens skatteförslag är det alltid mest pengar till de mest förmögna människorna. Dessutom, den här gången lånar man till skattesänkningar.

Han håller inte med om att regeringens budget framförallt gynnar låg- och medelinkomsttagare.

– Låg- och medelinkomsttagare kan inte köpa mat i procent. Man betalar räkningar i kronor, man betalar hyror och bostadslån i kronor. Det är därför vi har kritiserat regeringen genom hela den här kostnadskrisen och att de svikit vanliga barnfamiljer.

Budgeten ska presenteras i sin helhet den 19 september och har förhandlats fram av regeringspartierna tillsammans med Sverigedemokraterna.

Elisabeth Marmorstein om att regeringen sänker inkomstskatten

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Kommer märkas i folks plånböcker” – Hör SVT:s inrikespolitiska kommentator Elisabeth Marmorstein om regeringens besked att sänka inkomstskatten. Foto: SVT Morgonstudion

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höstbudgeten 2024

Mer i ämnet