Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) om samhällets insatser. Foto: Claudio Bresciani/TT

Regeringen: 696 miljoner till Sis-hem under 2025

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill stärka den slutna vården på Sis-hem.

Därför satsar de nu nästan 700 miljoner nästa år för att stärka vårdkedjan för placerade ungdomar.

– Samhället måste komma in med stöd och insatser mycket tidigare, säger socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M).

Under onsdagsmorgonen höll socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) en pressträff tillsammans med skolminister Lotta Edholm (L), riksdagsledamot för Kristdemokraterna Camilla Rinaldo Miller och Sverigedemokraternas gruppledare Linda Lindberg där de presenterade nya budgetnyheter för stärkta förebyggande insatser till barn och unga.

Rekryteringen av kriminella gäng har gått ner i åldrarna och både gärningsmän såväl som offer blir allt yngre samtidigt som brotten blir allt grövre.

Höstbudgeten 2024

Regeringen vill därför förstärka den slutna ungdomsvården på SiS-hem med 696 miljoner kronor 2025. Därutöver föreslås 221 miljoner nästa år för att avhjälpa allvarliga brister i familjehem, jourhem, stödboende och i hem för vård eller boende (HVB), inklusive särskilda ungdomshem.

”Tidigare och tryggare insatser”

Kommunerna får även 200 miljoner kronor extra i en riktad satsning för att socialtjänsten ska arbeta mer brottsförebyggande.

– Vi behöver tidigare och tydligare insatser för att skapa trygga barn, säger Camilla Rinaldo Miller (KD).

I den nya socialtjänstlagen ska det ingå brottsförebyggande bestämmelser. Bland annat även aktivt arbete för att förebygga och motverka brottslighet bland barn och unga. Det står redan i socialtjänstlagen, men skrivelsen föreslås vara helt kvar i den nya, uppger Linda Lindberg (SD).

Skolorna ska få pengar till skolsociala team

Regeringen satsar även 300 miljoner på skolsociala team för 2025, vilket är en ökning med 50 miljoner till nästa år. Bidraget till skolsociala team, som funnits sedan 2023, ska även fortsätta under 2026 och 2027 med 300 miljoner per år.

Bland de andra satsningarna som ingår i budgetnyheterna som presenterades är att 50 miljoner avsätts årligen under hela budgetperioden fram till år 2028 till förstärkta familjerätter och våldsförebyggande rådgivning. Barnorganisationer ska få stöd genom att regeringen fortsätter tilldela Socialstyrelsen 20 miljoner kronor per år för att dela ut i statsbidrag.

– Med de här insatserna ska vi långsiktigt bryta rekryteringen till gängen, vi ska stärka skyddet för barn och unga och återupprätta tryggheten i vårt samhälle, säger Camilla Waltersson Grönvall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höstbudgeten 2024

Mer i ämnet