Amanda Lind (MP), språkrör

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Väldigt ansvarslöst att slopa flygskatten”. Se vad Miljöpartiets språkrör Amanda Lind tycker om regeringens förslag om att slopa flygskatten. Foto: SVT

”Ansvarslöst” eller ”fantastiskt”? Så låter reaktionerna på slopade flygskatten

Uppdaterad
Publicerad

Beskedet om att flygskatten snart är ett minne blott välkomnas av aktörer inom näringslivet och flygbranschen, men sågas av oppositionspartierna.

– Regeringen gör återigen tvärtom vad man måste göra, säger Amanda Lind (MP).

Branschorganisationen Svenskt Näringsliv välkomnar Tidöpartiernas besked och menar att det är på tiden att flygskatten slopas.

– Det är en missriktad klimatåtgärd som har skadat vår konkurrenskraft och minskat tillgängligheten i Sverige, säger Svenskt Näringslivs vice vd Karin Johansson.

Höstbudgeten 2024

Även flygbranschen ser positivt på beskedet om den slopade flygskatten.

– Det är fantastiskt. Detta är något vi har debatterat och kämpat för i flera år så det är mycket positivt för hela flygbranschen, säger Norwegians koncernchef Geir Karlsen i ett pressmeddelande.

Han får medhåll av Swedavias vd och koncernchef Jonas Abrahamsson.

– Flygskatten har hämmat svensk flygtillgänglighet, konkurrenskraft och tillväxt. Dessutom har den hämmat den nödvändiga klimatomställningen genom att slå blint oavsett vilket bränsle som finns i tanken.

Kritiken: ”Vilken planet bor de på?”

Men alla jublar inte över den avskaffade skatten. Miljöpartiets språkrör Amanda Lind kallar det för en del av en ”ansvarslös” klimatpolitik.

– Vi är i ett läge där utsläppen måste minska. Då gör den här regeringen återigen tvärtemot vad man måste göra och ökar utsläppen, säger hon.

Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Ida Gabrielsson är också kritisk till förslaget.

– Vilken planet bor de på när de tänker att avskaffad flygskatt ska rädda svensk tillväxt? säger hon till TT.

Hennes socialdemokratiska motsvarighet, Mikael Damberg, menar att regeringens beslut är förhastat.

– Det är i grunden bra att vi får ett gemensamt europeiskt system där flyget står för sina egna kostnader, men regeringen gör det i förväg nu innan det systemet är på plats.

Flygskatten är tänkt att tas bort den 1 juli nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höstbudgeten 2024

Mer i ämnet