• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

För höga förväntningar och för mycket tid tätt inpå familj och släkt kan leda till att det börjar knaka i relationen runt jul. Foto: SVT Grafik

Familjerådgivningen: Ökat behov av samtal efter jul

Uppdaterad
Publicerad

I år kan den som tar ledigt fem dagar få en julledighet på två veckor att fira med familj och släkt. Men lång ledighet med släkten kan påverka relationerna och det är något som man märker av på familjerådgivningen i Borlänge.

– Vi tror det handlar om att det finns så mycket förväntningar och traditioner att leva upp till i jul, säger Helena Schenning, Leg psykoterapeut vid familjerådgivningen i Borlänge.

De allra flesta som söker sig till familjerådgivningen är gifta par i 30 till 40 årsåldern som varit gifta 10 till 14 år.

Arbetsbelastningen ökar i januari

Nu stundar som sagt julhelgen och många har tagit långledigt för att fira jul med familj och släkt. I Borlänge har man sett en ökning av antal familjer som behöver hjälp efter långhelgerna – i januari och februari tidigare år har arbetsbelastningen ökat hos familjerådgivningen.

– Det är mycket behov som krockar. Man har sin ursprungsfamilj, sina föräldrar och syskon och sen har man den egna familjen med barn och ibland är det bonusbarn. Så det är många som har förväntningar på att få en bra jul. Det är också en samvarohelg så det finns en illusion om att man skall kunna träffas många och njuta av julen ihop och ha det gott tillsammans men det är inte så att alla relationer är okomplicerade, säger Helena Schenning.

Kärnfamiljen inte lika vanlig längre

Fortfarande så spökar bilden av en kärnfamilj med mamma, pappa, barn och mor och farföräldrar vid granen, trots att det oftast inte ser ut så idag.

– Man behöver prata med varandra i familjen om sina förväntningar så att man kan göra några överenskommelser om hur man vill ha det. Vad behöver vi göra för att känna oss nöjda i vår familj. Julhelgen är lång så man kan faktiskt dosera samvaron med svärföräldrar och övriga släktingar om man skulle behöva det. Man kanske kan sära på sig lite och man kanske inte behöver göra allt på julafton, säger Helena Schenning.

Ingen ökning i Mora

Alla familjerådgivningar märker dock inte av en ökning efter jul.

– Det märks inte i våra siffror att julledigheten leder till mer konflikter och bråk. Men i vissa familjer är det säkert så, särskilt där det dricks mycket alkohol. För flertalet familjer är en längre ledighet en möjlighet att umgås, slappna av och återhämta sig. Men har man problem i sina nära relationer så kan ju dessa bli tydligare när man har mycket tid ihop och stämningen i familjen påverkas negativt säger Jan Gustafsson Leg. Psykoterapeut vid familjerådgivningen i Mora.

Fem fakta om familjerådgivning 2017

• Totalt pågick drygt 37 000 ärenden i den kommunala familjerådgivningen år 2017, vilket är en ökning jämfört med 2016.

• Av de ärenden som avslutades under 2017 handlade nästan hälften om att lösa problem i parrelationer och att kunna fortsätta leva tillsammans.

• I praktiken kan ett ärende innehålla flera problemställningar samtidigt. Sett utifrån det som bedömdes vara tyngdpunkten i behandlingen var rådgivning för att lösa samlevnadsproblem i en parrelation och att kunna fortsätta leva tillsammans, följt av kartläggning/klargörande samtal vanligast bland de ärenden som avslutades under 2017.

• Av de drygt 27 000 ärenden som avslutades under 2017 bestod 26 procent av endast ett rådgivningssamtal.

• Närmare hälften, 46 procent, av alla ärenden som avslutades under året omfattade 2 – 4 samtal. Ärenden där rådgivningssamtal skedde vid 5-8 eller 9 eller fler tillfällen utgjorde 21 respektive knappt 8 procent.

Källa: Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.