Nya rutiner innebär ett ökat tryck på förlossningarna. Foto: Tomas Oneborg, TT

Ökat tryck på landets förlossningskliniker efter nya rekommendationer om igångsättningar

Uppdaterad
Publicerad

Rekommendationerna om nya rutinerna kring igångsättning väntas bli tvingande senare i år. Det innebär ett ökat tryck på landets förlossningskliniker. 

Region Östergötland och Region Kalmar uppger att det i dagsläget inte finns tillräckligt med resurser på alla förlossningskliniker att ta emot fler igångsättningar.  

– Fler induktioner [igångsättningar, reds anm] kommer att öka belastningen kraftigt på förlossningsavdelningarna, svarar Region Östergötlands pressektreterare Bodil Knuthammar.

Räknar med 200 fler igångsättningar per år

Flera regioner uppger att de kommer börja följa dagens rekommendationer redan innan det kommer tvingande riktlinjer.

I Värmland kommer bemanningen att stärkas redan nästa vecka. Regionen räknar med att antalet igångsättningar kommer att öka med cirka 200 per år.  

–  Det är en mer varannan dag. Vi räknar med att det kan bli dagar då det blir trångt på förlossningen och att partner inte kan vara kvar nattetid om kvinnan inte har kommit igång med förlossningsarbetet, förklarar Anna Hessel, verksamhetschef på Kvinnosjukvården i Värmland.

Flera regioner redan igång

Dalarna, Uppsala och Gävleborg har redan börjat med tidigare igångsättningar.

– Vi har valt att ändra våra rutiner trots att de nationella riktlinjerna inte har kommit ännu. Vi tror oss ha kapaciteten och våra närliggande regioner, Uppsala och Dalarna har börjat sätta igång förlossningar från vecka 41. Vi kan inte motivera varför vi ska göra annorlunda, uppger Johanna Belachew, verksamhetschef för kvinnosjukvården i Region Gävleborg.

Gävleborg räknar med 300 ytterligare igångsättningar per år. De kommer att anpassa verksamheten till de nationella riktlinjerna.

Blekinge, Västernorrland och Stockholms regioner har redan rutinen att alla mammor kommer på bedömning direkt efter vecka 41.

– Vi har inte haft någon fosterdöd efter vecka 41 på flera år. Vi tror att det beror på att vi har varit bra att screena fram riskpatienter med hjälp av vår rutinkontroll, svarar Máté Bollobás, överläkare, Kvinnokliniken, Karlskrona.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.